Nu este de ajuns să ții dietă ca să slăbești, trebuie să știi și cum funcționează metabolismul tău. Vezi cum activezi arderea grăsimilor și ce trebuie să faci pentru a preveni depunerea ei.
Înainte să te apuci de o dietă, ar trebui să afli care sunt cei cinci factori metabolici responsabili cu arderea grăsimilor. Trebuie să știi, astfel, care este rolul fiecărui organ în procesul de slăbire.
Ficatul, de exemplu, este principalul organ de detoxificare și este responsabil pentru ¾ din producția de hormoni tiroidieni.
Glandele suprarenale țin sub control hormonul stresului și hormonii steroidieni care ard grăsimile și ajută, astfel, la reglarea metabolismului.
Tiroida este cea mai importantă glandă a metabolismului, deoarece îți controlează temperatura corpului, funcționarea organismului și abilitatea de a arde grăsimile.
Mușchii sunt singurul țesut activ metabolic din organism, ajută la arderea grăsimilor, reglează nivelul glucozei din sânge și sprijină metabolismul.
Al cincilea factor metabolic este organismul tău. Dacă nu funcționează bine în totalitate, apar și problemele de sănătate.
Cum te ajută ficatul să arzi grăsimi
Ficatul tău îndeplinește aproximativ 600 de funcții metabolice, potrivit theheartysoul.com. Când este plin de toxine, din cauza alimentelor procesate, alcoolului, medicamentelor, zahărului, hormonului stresului, nu mai funcționează bine. În aceste condiții, te îngrași, te balonezi, apar probleme de piele, depresie, nu mai ai energie, nu te odihnești bine și nu reușești să slăbești. Când te confrunți cu aceste simptome, trebuie să îți ajuți ficatul. Elimină din alimentație produsele procesate, cele care produc inflamații, renunță la alcool și țigări și ai mai multă grijă de tine.
Cum îți afectează metabolismul glandele suprarenale
Un rol important în menținerea unui metabolism sănătos îl au și glandele suprarenale, ai căror hormoni fie îți ajută organismul, fie îl distrug. Obiceiurile tale alimentare și stilul de viață determină felul în care acționează glandele suprarenale. Cortizolul, hormonul stresului, reglează nivelul glucozei, al grăsimii și proteinelor și îți ține metabolismul sub control. În plus, îți reglează nivelul tensiunii arteriale și controlează inflamația. Când treci printr-o perioadă stresantă, glandele suprarenale nu mai funcționează bine. Același efect îl au și alergiile alimentare, dezechilibrele nivelului de zahăr din sânge, excesul de sport sau infecțiile. Dacă simți că ceva nu este în regulă cu glandele suprarenale, ar trebui să cauți sursa stresului. Renunță, de asemenea, la alimentele care îți provoacă alergii, tratează infecțiile și încearcă să te relaxezi.
Ce trebuie să știi despre tiroidă
Hormonii tiroidieni acționează asupra oricărei celule din organism, iar dacă ai prea mulți sau prea puțini, întregul metabolism are de suferit. Dacă suferi de hipotiroidism, adică ai o glandă tiroidă leneșă, te îngrași, iar dacă glanda este foarte activă, atunci te confrunți cu pierderi de greutate. Ca să scapi de problemele cu tiroida, ar trebui să găsești cauza lor. Alergiile alimentare, glutenul, intoxicația cu metale grele, lipsa de vitamine pot afecta funcționarea acestei glande. Este foarte important să elimini stresul și să faci sport. Un stil de viață sănătos îți va ajuta tiroida să funcționeze mai bine.
Cum te ajută mușchii să arzi grăsimea
Mușchii bine întreținuți nu îți dau doar un aspect plăcut, ci au grijă de sănătatea ta. Cu ajutorul tiroidei, aceștia dictează rata metabolică. Cu cât ai mai mulți mușchi, cu atât mai multe calorii vei arde.
Cum îți afectează metabolismul organismul tău
Când vine vorba de metabolism, sunt două tipuri de organism: unul care arde grăsimile și altul care le depozitează. Dacă vrei să ai un organism care arde grăsimile, renunță la alimentele procesate din dietă, consumă mai puțină cafea și băuturi energizante, verifică dacă mănânci destule proteine și fă exerciții cardio.
Toate aceste schimbări îți vor ajuta corpul să ardă mai multe grăsimi.
Sursa foto: 123rf.