„Eşti ceea ce mănânci”, spune un vechi proverb. Cu alte cuvinte, ceea ce mănânci în fiecare zi îşi pune amprenta, încet, dar sigur, asupra formei şi stării tale de sănătate. 1. Să sari peste micul dejun. A începe ziua cu stomacul gol e ca şi cum ai porni la drum cu maşina fără a-i face plinul de benzină. Această neglijenţă duce la oboseală, slabă capacitate de concentrare, dificultate în logică, iritabilitate, rezistenţă diminuată la stres şi, în general, la randament redus.
2. Să sărezi excesiv mâncarea. Felul în care percepi gustul mâncării ţine de obişnuinţă, iar simţul tău gustativ poate fi reeducat în favoarea să-nătăţii tale. Poţi micşora treptat cantitatea de sare consumată şi să redescoperi adevărata savoare a mâncării.
3. Să bei apă în timpul mesei. Apa este foarte importantă pentru sănătate, dar momentul în care o bei e la fel de important. Pentru o digestie cât mai bună, nutriţioniştii recomandă să se bea numai între mese, cel mai târziu cu jumătate de oră înainte de masă. Băută în timpul mesei, ea diluează sucul gastric, deteriorând astfel calitatea digestiei.
4. Să foloseşti uleiul deja „prăjit”. Ca să facă economie, multe gospodine folosesc acelaşi ulei pentru mai multe prăjiri. Însă, la temperaturi ridicate, uleiurile alimentare polinesaturate (de floarea-soarelui sau de porumb) se hidrogenează şi devin nocive pentru organism. În plus, s-a observat că, în urma prăjirii, rezultă acroleina, o substanţă cancerigenă. Mai puţin toxice în urma prăjirii sunt uleiurile mononesaturate (de măsline, de avocado, de alune). 5. Să mănânci la fast-food. Mâncarea de fast-food este compusă majoritar din produse rafinate, care şi-au pierdut proprietăţile nutritive, conţinând în schimb mulţi aditivi alimentari şi toxine. Aşadar, nu numai că organismul tău nu va primi elementele nutritive necesare, dar va depune şi un efort pentru a le elimina pe cele nocive.
Micul dejun trebuie să ofere organismului circa 25% din elementele nutritive necesare.