5 moduri în care să-ți păstrezi greutatea în concediul de vară

.

Vacanța. Un moment mult așteptat în care relaxarea e pe primul plan. Însă uneori, din prea multă detașare e posibil să omiți câteva aspecte alimentare care îți pot sabota silueta. Vei savura toate deliciile preferate, într-o cantitate mare sau vei fi mai cumpătat? Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoare a metodei integrative de slăbit Psiho-Dieta, este aici să ne dezvăluie rețeta unui concediu fără kilograme în plus acumulate la întoarcerea acasă.

Apa, somnul, proteinele în cantitate moderată, grăsimile bogate în omega 3, legumele și verdețurile și starea continuă de libertate și de bine sunt parte din secretele care nu vor muta acul cântarului după concediu.

Top 5 recomandări pentru un concediu relaxant și sănătos, în concepția terapeutului în nutriție Anca Alungulesei

  1. Să vedem concediul ca pe o binemeritată pauză, dar ca o pauză de zgomotul de fond în care trăim zilnic, nu ca pe o pauză de la bunele noastre obiceiuri de viață;
  2. Să mergem în vacanță cu temele făcute, adică să avem un plan: dacă optăm pentru vacanță de tip all inclusive să fim atenți la toate tentațiile sau dacă avem o altă variantă de servit masa, să avem grijă cum ne organizăm astfel încât să facem alegeri sănătoase;
  3. Să învațam să negociem cu mintea noastra, astfel încât să o menținem într-o stare de relaxare și să nu-i oferim ocazia de a intra în panică, adică în modulul de supraviețuire: de exemplu, dacă vreau să beau o bere pe zi sau un cocktail, atunci renunț la paste și pizza;
  4. Să nu lipsescă salatale de la nicio masă principală. Mai mult decât atât, recomand să fie mâncată întâi salata și abia apoi felul principal, pentru că aduce aport de enzime pentru o digestie ușoară, iar stomacul începe deja să se umple și asta inseamna ca vom mânca mai puțin apoi
  5. Hidratare și somn. Până la mâncare este nevoie să ne gândim la hidratare, deoarece apa ne păstrează corpul hidratat și în confort, iar lipsa somnului generează o poftă de mâncare mai mare decât cea firească și un nivel de saturație scăzut. Încurajez siesta de prânz în concediu (măcar 40-50 min), mai ales că, în restul zilelor din an noi nu avem un timp alocat pentru asta.

Citește și:

Ce sunt grăsimile trans și de ce trebuie să ne ferim de ele?
Cum deosebim legumele și fructele sănătoase de cele tratate chimic
Te lupți cu pofta de dulce? Iată câteva metode eficiente care te scapă de excesul de kilograme!
Alimentele sustenabile – ce sunt acestea și ce parere au romanii despre ele

Consumă mai multe salate de sezon

Terapeutul în nutriție Anca Alungulesei mai spune că în concediu este indicat să bem cât mai multă apă pentru a avea un nivel de hidratare ridicat, să consumăm carbohidrații la masa prânz și proteina seara. De asemenea, tot ea ne recomandă să asezonăm totul cu câte o salată de crudități, să punem accent pe calitatea somnului și pe refacerea organismului. Toate acestea vor ajuta la crearea unei stări de bine în care noi suntem pe primul plan, si nu farfuria cu mâncare.

Evită să-ți amâni planul

Kilogramele în plus care pot apărea după o vacanță nu trebuie privite nici ca o dramă, nici ca un eșec personal, ci cu naturalețe, dominație și convingerea că ele se pot topi în cel mai scurt timp dacă există acest scop setat: ”Ușurința de a elimina ”cadoul” post-vacanță este ca, din prima zi în care te-ai întors acasă, să treci la acțiune, nu mâine, nu luni. Să nu îți oferi timp să pici în capcana amânărilor și a găsirii momentului perfect, pentru că mintea îți va șopti din ce în ce mai des să mai aștepți și, astfel, cu cât amâni mai mult, cu atât va deveni mai stresant să te reapuci. Așadar, mergi în concediu, te relaxezi, te odihnești, mănânci selectiv și când te întorci eviți amânarea de după vacanță.”, îndeamnă Anca Alungulesei.

    
Vedete din Romania Vedete internationale