Infecțiile urinare se numără printre cele mai comune afecțiuni, așa că nu este de mirare că au apărut multe mituri despre ea. Vezi care sunt cele mai răspândite și de ce nu este bine să le crezi.
1. Igiena precară provoacă infecții urinare
Multe persoane cred că dacă faci o infecție urinară, înseamnă că nu respecți regulile de igienă, potrivit everydayhealth.com. Adevărul este, însă, că poți suferi de această afecțiune și dacă ai grijă să faci totul ca la carte. Totuși, este foarte important să te ștergi din față în spate, deoarece dacă acționezi invers, poți aduce bacterii din zona anusului. Sunt, însă, multe femei care respectă acest obicei și tot fac infecții urinare.
2. Infecțiile urinare constante înseamnă că ceva nu este în regulă
Infecțiile urinare sunt atât de comune în rândul femeilor, încât nu ai de ce să te îngrijorezi dacă ai mai multe într-un timp scurt. Totuși, dacă în șase luni se întâmplă să faci trei infecții urinare, ar trebui să faci investigații amănunțite. Oamenii care au un nivel crescut de zahăr în sânge sunt mai expuși riscului de a suferi de infecții urinare.
3. Numai femeile fac infecție urinară
Și bărbații pot fi afectați de infecțiile urinare, chiar dacă sunt mai rare decât în rândul femeilor. După 50 de ani, șansele ca un bărbat să aibă o astfel de afecțiune sunt mai mari.
4. Sucul de merișoare previne și tratează infecția urinară
Merișoarele conțin un ingredient activ care previne lipirea bacteriei de tractul urinar. Totuși, studiile au arătat că sucul de merișoare și suplimentele nu au cantitatea necesară din această substanță și nu sunt foarte eficiente. Studiile au arătat că nu reduc riscul apariției afecțiunii și nici nu ajută la tratarea ei.
5. Numai femeile active sexual fac infecții urinare
Infecțiile urinare pot apărea la orice vârstă, chiar și în rândul femeilor care nu sunt active sexual. Mai predispuse sunt cele însărcinate, cele aflate la menopauză sau perimenopauză, potrivit studiilor. Sexul poate duce la apariția unei infecții urinare, însă nu este singurul factor de risc. Un sistem imunitar slăbit și unele anomalii ale tractului urinar pot duce la apariția bolii.
Simptomele infecției urinare
Infecțiile urinare nu provoacă întotdeauna simptime, însă când o fac, sunt foarte dureroase. Odată ce faci boala, poți simți o nevoie persistentă de a urina sau o senzație de arsură. Urina este roșiatică sau roz, un semn că este amestecată cu sânge, și are un miros înțepături. Femeile pot simți și durere în zona pelviană. Este indicat să mergi la medic la primele semne de boală. Descoperită la timp, poate fi tratată cu succes și pot fi evitate complicațiile. Când ignori, însă, semnele, boala se poate croniciza. Septicemia este o altă complicație care poate apărea, mai ales dacă infecția ajunge la rinichi.
Sursa foto: 123rf.