Echinacea, antibiotic natural, fără efecte secundare
Echinacea este antiseptic, antiinfecţios, detoxifiant şi stimulant al sistemului imunitar. Ea se foloseşte în tratamentul răcelii şi gripei (recomandabil încă din primele zile), dar şi în cazul unor infecţii ale tractului urinar, ale aparatului genital sau de la nivelul tegumentelor.
Datorită proprietăţilor sale antivirale şi bacteriostatice, această plantă este un veritabil antibiotic. Însă, spre deosebire de clasicele antibiotice, echinaceea prezintă avantajul de a nu distruge flora bacteriană benefică din intestin.
Echinaceea este indicată şi în perioadele de convalescenţă, pentru că restabileşte capacitatea imunitară a organismului şi previne riscul unor complicaţii sau recidive. Folosirea sa este contraindicată persoanelor alergice la alte plante înrudite (floarea-soarelui, gălbenele, margaretă).
Hreanul, cel mai bun medicament care te fereşte de gripă toamna
Hreanul stimulează imunitatea generală a organismului, prevenind apariţia virozelor respiratorii sau a gripei. El are proprietăţi dezinfectante şi antibacteriene, acţionând di-rect asupra agentului patogen.
De asemenea, hreanul curăţă căile superioare aeriene şi usucă secreţiile. De aceea, curele cu hrean sunt eficiente în tratarea tusei productive. Atenţie însă, cura nu trebuie să aibă o durată mai mare de o lună, pentru că poate avea efect iritant asupra stomacului.
Reţeta bunicii este cea mai eficientă, consumaţi hrean în oţet de mere cu miere, lângă un rasol de vită.
Usturoiul, te fereşte de vampiri şi decongestionează nasul înfundat
Usturoiul este un alt antibiotic natural. El are proprietăţi antioxidante, antivirale şi antibacteriene şi acţionează ca decongestionant nazal.
Calităţile usturoiului se datorează compuşilor sulfuroşi pe care îi conţine şi care îi dau mirosul specific. Consumat regulat, usturoiul contribuie la scăderea nivelului hipertensiunii şi al colesterolului. De asemenea, consumat zilnic în cantităţi mari, el inhibă coa-gularea sângelui. E de preferat a se consuma crud, întrucât prin fierbere se pierd o parte din compuşii sulfuroşi volatili.
Sursa foto: Shutterstock