5 alimente care te ajuta sa scapi de stres. Fasolea şi lintea se numără printre ele

.

Stresul, în special stresul cronic, afectează semnificativ starea de bine și poate dăuna sănătății, în numeroase moduri, cum ar fi creșterea riscului de afecțiuni medicale, precum bolile de inimă. Chiar dacă este imposibil să eviți toți factorii de stres, minimizarea stresului în viața ta și sprijinirea organismului în a-i face față, ar putea contribui mult la îmbunătățirea sănătății tale mentale și fizice.

5 alimente care pot ajuta la ameliorarea stresului

Deși mulți factori influențează nivelul de stres, urmarea unei diete nutritive care prioritizează alimentele asociate cu o mai bună sănătate mentală poate ajuta la îmbunătățirea dispoziției și la reducerea anxietății și a simptomelor depresive.

Pește gras

Peștele gras este bogat în compuși care reduc stresul, cum ar fi grăsimile omega-3, L-triptofanul, L-tirozina și vitamina D. L-triptofanul și L-tirozina sunt aminoacizi concentrați în peștele gras care sunt necesari pentru producerea neurotransmițătorilor care reglează dispoziția, dopamina și serotonina.

Studiile arată că dietele bogate în triptofan și alți aminoacizi, cum ar fi L-tirozina, pot avea un efect benefic asupra sănătății mentale și pot ajuta la îmbunătățirea dispoziției, reducerea stresului și diminuarea simptomelor de anxietate și depresie.

Grăsimile omega-3 găsite în peștele gras pot avea, de asemenea, proprietăți de reducere a stresului. Omega-3-urile pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății prin influențarea zonelor creierului implicate în răspunsul la reglarea dispoziției. Mai mult, studiile arată că dietele bogate în omega-3 sunt asociate cu o stare de bine și cu niveluri mai scăzute de anxietate și depresie.

Fasolea și lintea

Dietele bogate în leguminoase, cum ar fi fasolea și lintea, au fost asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate, de la reducerea riscului de boli de inimă până la îmbunătățirea dispoziției. Fasolea și lintea conțin mai mulți nutrienți implicați în răspunsul la stres.

Un studiu din 2022, făcut pe 8.640 de persoane, a constatat că persoanele cu un consum mai mare de leguminoase aveau cu 26% mai puține șanse de a avea niveluri ridicate de stres perceput. Cercetătorii au observat că leguminoasele sunt bogate în fibre și antioxidanți şi reduc stresul oxidativ și inflamația din organism. Studiile arată că stresul poate activa răspunsuri inflamatorii în organism. Prin urmare, consumul de leguminoase poate ajuta la reducerea inflamației induse de stres și la diminuarea stresului perceput.

Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt bogate în compuși antioxidanți și antiinflamatori, precum și în vitamine și minerale implicate în funcția cognitivă, în reglarea dispoziției și în răspunsul la stres.

Un consum ridicat de fructe și legume, inclusiv cel al fructelor de pădure, a fost asociat cu un stres perceput mai scăzut. Un studiu din 2022 a constatat că, în comparație cu cei cu cel mai mic consum de fructe, participanții cu cel mai mare consum de fructe aveau șanse cu 16%, 25% și 27% de a experimenta mai puţine griji şi tensiuni.

Dietele bogate în fructe de pădure au fost, de asemenea, asociate cu niveluri mai ridicate de optimism, niveluri reduse de stres psihologic și protecție împotriva simptomelor depresive.

Produsele din cacao

Produsele de cacao, cum ar fi boabele de cacao și pudra de cacao, ar putea ajuta la ameliorarea stresului și la îmbunătățirea dispoziției. Conform descoperirilor studiilor, consumul de produse de cacao ar putea duce la îmbunătățiri pe termen scurt în starea de spirit și la reducerea simptomelor de anxietate și depresie.

Aceste reduc stresul prin îmbunătățirea fluxului sanguin în creier și interacțiunea cu neurotransmițătorii implicați în reglarea dispoziției.

Un studiu mic din 2014, care a inclus 60 de studenți, a constatat că un consum de 40 de grame de ciocolată neagră și cu lapte, pe zi, timp de două săptămâni a redus semnificativ scorurile medii de stres în comparație cu valorile inițiale. Cu toate acestea, efectele de reducere a stresului ale tratamentului cu ciocolată au fost mai semnificative la participantele feminine decât la participanţii masculine.

Citeşte şi: Alimente care nu îngraşă, indiferent cât mănânci!

Citeşte şi: De ce trebuie să consumi un kiwi pe zi. Este un aliat contra cancerului

Avocado

Avocadoul este bogat în magneziu și fibră, ambele contribuind la reducerea stresului. Fibra ajută la scăderea inflamației din organism, ceea ce ar putea, la rândul său, să reducă nivelurile de stres.

S-a constatat că persoanele supuse unui stres ridicat și cele cu anxietate au markeri crescuți ai inflamației în comparație cu populația generală. Consumul de alimente bogate în fibră ar putea ajuta la reducerea nivelurilor de inflamație din organism, ceea ce ar putea ajuta la ameliorarea stresului.

Un studiu din 2021, care a implicat 3.362 de persoane, a constatat că, în comparație cu persoanele cu cel mai mic consum de fibre, persoanele cu cel mai mare consum de fibre aveau un risc cu 29% și 33% mai mic de a avea distres psihologic și anxietate. Un singur avocado conține 13,5 g de fibră, ceea ce acoperă 48% din necesitățile zilnice.

Alimentele pe care le consumăm pot avea un impact semnificativ asupra stării noastre de bine și a nivelului de stres perceput. Studiile sugerează că includerea în dieta noastră a alimentelor bogate în nutrienți specifici, poate contribui la reducerea stresului și la îmbunătățirea dispoziției.

Sursă foto: profimediaimages.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton