Așa cum alimentația și sportul pot produce rezultate spectaculoase pentru corpul și sănătatea ta generală, același lucru îl putem spune și despre odihnă. Deseori, somnul este sacrificat pentru a putea duce la bun sfârșit toate problemele care te presează, profesionale sau personale, iar efectele, deși uneori sunt nevăzute, există și sunt foarte serioase. Potrivit National Health Service din Marea Britanie, lipsa somnului sau odihna de o calitate foarte slabă este strâns legată de unele afecțiuni de sănătate care nu ar trebui tratate cu ușurință. Un studiu NHS arată că o persoană din trei cu probleme de odihnă ajunge să sufere de stres, iar această problemă duce mai departe către apariția obezității, bolilor de inimă și chiar diabet, în cazuri extreme. Pe scurt, calitatea somnului determină și speranța de viață, iar acesta este un motiv suficient de important pentru care această problemă trebuie tratată cu maximă atenție.
4 sfaturi utile pentru un somn mai bun pe timpul nopții:
- Elimină obiceiul de a te uita la TV, tabletă sau smartphone înainte de culcare
Gadgeturile ocupă un bucată tot mai importantă din timpul nostru în ultimii ani, iar ele cu greu pot fi eliminate din rutina zilnică. Atunci când te expui unei lumini artificiale puternice înainte de a te culca, precum cea produsă de ecranul televizorului sau display-ul tabletei și smartphone-ului, creierul este păcălit să creadă că este în continuare zi. Crezând că astfel îți vei obosi ochii și vei reuși să adormi, de fapt vei face complet opusul. Vei reduce eliberarea melatoninei în organism, adică a hormonului responsabil cu starea de relaxare și somnul adânc, iar somnul tău va fi agitat și mai puțin odihnitor.
- Schimbă regulat așternuturile, pernele și chiar și salteaua
Știm că nu e nicio surpriză dacă îți spunem că suprafața pe care te odihnești este un factor critic în calitatea somnului tău. Ceea ce este posibil să nu știi este faptul că salteaua trebuie schimbată la șapte ani, pernele la trei ani, iar medicul Michael Breus din Statele Unite ale Americii susține că și așternuturile de pat sunt importante, mai ales modul în care le cureți. Potrivit acestuia, ar trebui să le speli de două ori înainte să le folosești și să le schimbi la doi ani. După o perioadă mai lungă de uzură, acestea pot irita pielea, ceea ce duce la un somn mai slab calitativ. Caută în mod regulat lenjerii de pat de calitate, pentru a te putea bucura de o odihnă mai bună în fiecare noapte.
- Ai grijă la alimentația de peste zi
Atunci când programul este încărcat și haotic, mesele importante ale zilei sunt rareori respectate. De cele mai multe ori, zilele lungi la birou se încheie cu o cină consistentă, care ar trebui să recupereze pentru toate celelalte mese. Acest obicei nu numai că produce un dezechilibru al metabolismului tău și poate provoca luarea în greutate, însă îți va afecta și modul în care te odihnești. Mai multe studii au scos în evidență impactul negativ pe care alimentația târzie îl are asupra somnului tău, din cauza limitării hormonilor care te ajută să te odihnești. Încearcă să mănânci o masă compusă din puțini carbohidrați cu patru ore înainte de a te culca, iar astfel te vei putea odihni corect.
- Fă mai mult sport, dar nu înainte de culcare
Ai putea crede că sportul făcut seara te va obosi și te va ajuta să adormi mai repede. Acest lucru este posibil, însă somnul va fi agitat și de slabă calitate. Sportul poate fi benefic în problemele cu insomnia, arată unele studii, reducând cu 55% perioada de timp necesară ca să adormi, dar acest lucru dă rezultate doar dacă faci exerciții fizice pe timpul zilei, nu seara. Când te antrenezi în partea a doua zilei, spre seară, corpul tău va elibera o cantitate însemnată de adrenalină, care va da corpului tău o stare de alertă. Astfel, nu te vei putea odihni corect.
(P) Material realizat in colaborare cu Pestre
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: lenetstan
Ultima modificare ianuarie 25, 2019 2:11 pm