4 sfaturi utile pentru o dietă echilibrată la sărbători

.

Mesele de sărbători sunt întotdeauna îmbelșugate și voința cedează adesea în fața bucatelor apetisante din farfurie. Mai ales dacă am ținut și post. Nutriționistul Aurelian Vasile ne spune cum ne putem bucura de delicatesele pregătite la masa de Crăciun fără să ne punem sănătatea în pericol.

Eforturile noastre de a ne menține un stil de viață echilibrat se opresc deseori la masa de sărbători, când ne spunem că nu are ce să se întâmple dacă mâncăm și noi o dată de toate. La o simplă căutare pe internet, putem vedea că sute de români ajung anual la spital după o masă copioasă de Crăciun. Fie că tranziția de la post la mâncarea tradițională a fost una bruscă, fie pentru că poftele au primat în fața regimurilor alimentare impuse de medici.

De ce sărbătorile au un impact pozitiv asupra sănătății noastre

Sărbătorile de iarnă sunt un real motiv de desfătare și un moment bun să creăm amintiri grozave alături de familie sau prieteni. Studiile au arătat că aceste activități au un impact pozitiv și asupra imunității noastre pentru că reduc riscurile de boli și ne feresc de viruși. O veste excelentă, mai ales în acest context al pandemiei de COVID-19, nu?

Dar oare cum reușim să ne bucurăm de mâncărurile tradiționale excelente fără să ne punem sănătatea în pericol? Perioada sărbătorilor  este o perioadă  în care ne recompensăm cu mâncare, iar obiceiurile noastre sănătoase din timpul anului sunt trecute în rezervă. Tocmai din acest motiv ar trebui să înțelegem că este necesar să menținem  un plan alimentar echilibrat.

Citește și: Zile libere în 2022. Sărbătorile naționale și sărbătorile religioase în 2022

Mihaela Bilic: Câte sărmăluțe putem mânca de sărbători pentru a nu ne îngrășa

”Brad de Crăciun” anti-COVID-19, construit din 19.000 recipiente de vaccin în București

Cum va fi vremea de Crăciun 2021

4 sfaturi utile pentru o dietă echilibrată de sărbători

Moderația

 Moderația ar trebui să fie ghidul tău călăuzitor  în timpul sărbătorilor. Nu este nimic în neregulă să te bucuri de o cină festivă alături de cei dragi, dar asigură-te că mâncarea este una sănătoasă și bogată în nutrienți. Până la masa de Crăciun, micul dejun și prânzul din ziua respectivă  ar trebui să conțină cantități moderate de mâncare.

De asemenea, consumul  de gustări  între mese ar trebui eliminat pentru a nu supraîncărca sistemul digestiv. Există însă și excepții, cum ar fi o dietă prescrisă datorită unor probleme metabolice sau boli cronice.

Consumul de legume

Dieta standard românească se bazează pe un consum crescut de produse de origine animală, iar în perioada  sărbătorilor de iarnă  pe mesele noastre se vor afla din belșug produse din  acestă categorie.

De aceea, pentru o digestie corectă este necesar să combini produsele tradiționale românești cu legume și salate. De preferat este să începi prin a consuma mai întâi legumele și salata, apoi carnea și derivatele din ea.

Printre produsele bogate în antioxidanți ce pot fi incluse în  dieta de sărbători se numără 

rucola, broccoli, rapini, varză de Bruxelles, varză (toate soiurile), conopidă, hrean, kale, gulie, ridichi, napi. De asemenea, se mai pot pregăti mâncăruri delicioase cu wasabi, năsturel, daicon , tatsoi.

Plimbările între mese 

Dacă nu vrei să acumulezi kilograme în plus din cauza consumului crescut de alimente și a lipsei de activitate, mersul pe jos ar trebui inclus în programul tău de sărbători. Pe lângă beneficiile fizice, te poate ajuta și din punct de vedere emoțional. Poate fi un moment de relaxare alături de familie și prieteni, și de ce nu, un prilej de comunicare și de joacă. Oamenii fericiți știu să-și creeze amintiri frumoase, nu-i așa?

Mai mult, plimbarea te va ține departe și de acele gustări tentante aflate pe masa din bucătărie. 

Păstrarea programului de somn

O altă provocare atunci când vorbim de petrecerea sărbătorilor de iarnă alături de cei dragi este păstrarea programului de somn. Îți este ușor să ignori ceasul atunci când te simți bine în compania oamenilor de lângă tine, dar un somn neregulat duce la oboseală, obiceiuri alimentare necorespunzătoare, poftă de dulce  și somnolență pe timpul zilei.

Păstrează-ți programul de somn și profită de vacanța de sfârșit de an pentru a te odihni și a-ți încărca bateriile.

Atenție la consumul de alcool

Finalul de an este o perioadă plină de petreceri, mese festive, reuniuni, cu multe bucurii, dar și multă oboseală. De obicei, de la astfel de evenimente nu lipsesc nici băuturile alcoolice, care ne dau deseori senzația de relaxare sau de integrare în cadrul grupului alături de care alegem să petrecem sărbătorile de iarnă.

Unii vor bea mai mult, folosind ca pretext această perioadă, alții pentru a face față singurătății sau discuțiilor contradictorii în familie.

50% dintre oameni spun că alcoolul joacă un rol important la mesele festive alături de familie. 16% dintre adulți spun că beau mai mult decât în mod normal în perioada sărbătorilor, iar  22% dintre cei care au participat la o petrecere în această perioadă au simțit nevoia de alcool, mai mult ca de obicei.

Recomandări legate de consmul de alcool

Consumul de cofeină, băuturi energizante sau sucuri poate masca efectele alcoolului, motiv pentru care nu-ți mai dai seama dacă ai băut prea mult.

Dar dacă bei apă la fiecare băutură alcoolică consumată, poți încetini ritmul de absorbție și poți dilua alcoolul din sânge.

De asemenea, ai grijă să mănânci. Alimentele bogate în amidon absorb alcoolul și îi atenuează efectele asupra organismului.

Este important să nu uităm că sărbătoarea Nașterii Domnului înseamnă mai ales iubire, generozitate, empatie, compansiune, iar mesele festive doar ne ajută să creăm atmosfera! Crăciun fericit!

În căutarea unei metode personale care să îl ajute să slăbească și să-și recâștige sănătatea, Aurelian Vasile a studiat să devină nutriționist, coach cu competențe în nutriție funcțională și emoțională, iar apoi a dezvoltat metoda ReBuild. Mai multe detalii găsești pe https://www.aurelianvasile.ro/.

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare decembrie 17, 2021 9:53 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale