Încrederea de sine este un atribut care îți influențează întreaga viață. Atunci când îți lipsește, acest lucru se va reflecta atât în viața ta personală, cât și în carieră și în modul în care interacționezi cu cei din jur. Se întâmplă adeseori să pierzi oportunități din cauză că atitudinea pe care o ai nu le transmite celorlalți mesajul corect. În momentul în care ești cel mai mare critic al tău, marele pericol este să ajungi să crezi lucrurile pe care ți le spui zilnic. Iar asta te poate ține pe loc sau te poate împiedica să îți atingi obiectivele.
La fel ca multe alte atribute personale, stima și încrederea de sine pot fi exersate și pot fi îmbunătățite, cu condiția să îți dorești să faci asta. „Uneori, gândurile negative pe care le avem despre noi înșine sunt repetate în mintea noastră atât de des, încât începem să credem că sunt adevărate. Dar aceste gânduri sunt învățate, ceea ce înseamnă că ne putem dezvăța de ele”, spune psihologul Jessica Koblenz. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a căpăta mai multă încredere în tine:
Evită capcana comparației cu cei din jur
În era rețelelor sociale este cu atât mai greu să te abții de la a-ți compara viața cu cea a prietenilor sau a cunoștințelor tale. Psihologii atrag mereu atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă această capcană în care pici adeseori, în care începi să crezi că ceilalți au o viață mai bună, sunt mai fericiți, câștigă mai bine, călătoresc mai mult.
Adeseori, ceea ce vezi pe rețelele sociale nu este decât o imagine – câte persoane își scriu dramele personale pe conturile de Facebook sau Instagram sau câți recunosc că se confruntă cu probleme reale sau că duc lipsă de stimă de sine? În general, vezi în poze o imagine idilică a vieții pe care cei din jur și-ar dori să o trăiască, iar realitatea poate fi una cu totul diferită. Atunci când îți compari viața cu cea de pe rețelele sociale, acest lucru poate duce la stres, anxietate și formarea unor gânduri negative despre propria ta persoană.
Iubește-ți corpul și acceptă-ți defectele
Campaniile de promovare a „body positivity”, în care femeile sunt încurajate să își accepte propriul corp și să nu se mai lase complexate de micile lor defecte, au avut un impact răsunător în societate. Însă nu au fost suficiente pentru a le convinge pe multe femei că fiecare dintre ele are propriile sale complexe și că nu toată lumea este perfectă. Adeseori, un complex fizic te poate ține pe loc și te poate împiedica să te simți pe deplin confortabil în corpul tău.
Desigur, cel mai important lucru pe care îl poți face pentru tine însăți este să înveți să îți iubești corpul și să își accepți defectele. Iar atunci când simți că nu te vei putea obișnui niciodată cu ceva ce tu consideri a fi o imperfecțiune, poți lua măsuri pentru a o corecta. Nu e de mirare că operațiile de rinoplastie au devenit atât de populare atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. În condițiile în care există soluții care te pot face să te simți mai bine în pielea ta, de ce nu ai acționa pentru a rezolva problema odată pentru totdeauna?
Fă mai multă mișcare
Numeroase studii au arătat că există o legătură între sport și o stimă de sine mai mare, precum și o mai bună sănătate mentală. Atunci când faci mișcare, creierul secretă serotonină, un hormon al fericirii care te face să te simți euforică și mai relaxată. În plus, sportul este cea mai bună metodă prin care poți elimina stresul, pierde câteva kilograme și tonifia corpul, astfel încât să te simți încrezătoare și sigură pe tine. Chiar și câteva exerciții ușoare, de trei-patru ori pe săptămână, îți pot pune sângele în mișcare și te pot ajuta să prinzi gustul mișcării. Vei vedea că îți va fi mult mai ușor să te mobilizezi în momentul în care sportul îți va intra în rutină și va deveni un obicei.
Schimbă ceea ce crezi despre tine
Dacă ți se întâmplă mereu să ai gânduri negative legate de propria persoană, cel mai probabil ai deja puțină încredere în tine însăți, ceea ce duce la crearea unui cerc vicios: nu crezi că ești în stare să faci anumite lucruri, așa că nici măcar nu încerci. Gândirea pozitivă se poate exersa, și, în timp, te poate ajuta să îți îmbunătățești stima de sine, să începi să experimentezi, să nu mai refuzi oportunități și să le inspiri un sentiment de încredere și celor din jur.
Începe prin a-ți nota lucrurile care îți plac la tine, succesele de care ești mândră și lucrurile pentru care te simți recunoscătoare și lipește-le într-un loc unde să le vezi zilnic. Astfel, îți vei reaminti în fiecare zi care sunt calitățile și punctele tale forte, și, în timp, vei învăța să îți asumi succesele ca fiind urmări ale muncii tale și să nu le mai pui pe seama norocului sau a întâmplării.
Sursa foto:Daniel Xavier from Pexels
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Cronos Med