Cu toții avem câteva idei preconcepute despre consumul de alcool și despre efectul lui, însă uneori acestea sunt de-a dreptul eronate.
Un pahar de vin alăturat unui preparat gustos, un cocktail fructat pe o plajă însorită sau câteva pahare cu prietenele cele mai bune – sunt situații cu care nu doar că ne-am întâlnit adesea, dar pe care le și asociem unor momente plăcute. Alcoolul, în cantități moderate, poate să aibă nenumărate efecte benefice, iar în unele cazuri chiar și efecte surprinzătoare, așa că am făcut pentru tine o listă cu câteva mituri desființate despre alcool și băuturile care îl conțin:
Mitul #1 – Lichiorul și băuturile spirtoase sunt mai nocive decât vinul
Foarte multe femei știu de efectul benefic al vinului roșu asupra organismului. Plin de antioxidanți, vinul roșu și-a câștigat renumele de băutură sănătoasă, din care nu strică să bem un pahar chiar și zilnic. Ei bine, lichiorul sau băuturile spirtoase, de cealaltă parte, nu se bucură de aceeași reputație bună.
Realitatea este, însă, cu totul alta. Orice băutură care conține alcool poate fi benefică dacă o consumi în cantități moderate, iar dacă alegi un asemenea lichior rafinat, știi sigur și că nu este o băutură de proastă calitate. De altfel, lichiorul este și o băutură feminină și cu un gust plăcut, așa că nu trebuie să-l ocolești. Orice băutură alcoolică de calitate și din ingrediente bune, preferabil naturale, poate fi sănătoasă, nu doar vinul.
Mitul #2 – Oamenii care beau alcool au probleme cu memoria
Când alcoolul este consumat în cantități mari, problemele cu memoria a doua zi sunt inerente, cu siguranță, însă atâta vreme cât alcoolul este consumat în cantități mici sau moderate, nu ai de ce să-ți faci griji.
Mai mult decât atât, un studiu publicat în jurnalul medical Neuropsychiatric Disease and Treatment și citat de publicația americană Time spune că două pahare de alcool pe zi pot ajuta procesele neurologice și pot să prevină dezvoltarea unor afecțiuni degenerative precum Alzheimer.
Mitul #3 – Alcoolul îngrașă
Un alt mit foarte răspândit, mai ales printre femei, este acela că alcoolul îngrașă. Realitatea este cu totul alta. În primul rând, totul depinde de cantitate. Un long drink cu puțin rom, apă minerală, lime și mentă, așa cum este Mojito, de pildă, are un număr infim de calorii și nu se poate compara din acest punct de vedere cu o bere la 500 ml. Dar chiar și 500 ml de bere nu vor face diferența dintre o siluetă de viespe și obezitate.
Deși cantitatea e cheia, ca regulă generală poți tine minte și faptul că băuturile spirtoase au, de regulă, un număr mai mic de calorii.
Mitul #4 – O cafea te trezește imediat
O mulțime de persoane apelează la o cafea când trebuie să înlăture efectul alcoolului, însă realitatea este că nu este deloc un remediu util și nici benefic. Un pahar cu apă și puțină mâncare reprezintă o soluție mult mai rapidă, dar și mult mai sănătoasă, decât o cafea atunci când te simți puțin amețită de alcool și vrei să înlături repede efectul.
De altfel, cafeaua este o băutură care deshidratează, așa că va face și mai greu de suportat mahmureala de a doua zi. Cel mai bine este să stai departe de ea dacă ai băut și să optezi pentru o apă plată dacă vrei să-ți revii repede.
Așadar, data viitoare când vrei să savurezi un pahar, poți să te bucuri știind și câteva informații „din interior”.
Sursa foto: Shutterstock