Există două tipuri de oameni: cei care se trezesc plini de energie dimineața, fac sport, își fac de mâncare, își aleg pe îndelete hainele de serviciu și nu au nevoie de cafea pentru a ieși din casă cu zâmbetul pe buze. Apoi sunt cei care cască de dimineață până seara, indiferent cât ar dormi, însă după ora 22 se trezesc la viață și nu reușesc să adoarmă înainte de 2-3 dimineața.
Oamenii de știință nu au reușit până acum să explice aceste diferențe dintre persoanele matinale și cele nocturne. Există însă posibilitatea ca aceste trăsături să fie moștenite genetic și să preluăm din obiceiurile unuia dintre părinți. Până când cercetătorii ne vor oferi un răspuns clar, iată ce îi diferențiază pe matinali de așa-numitele „bufnițe de noapte”:
Matinalii preferă ceaiul, nocturnii nu se despart de cafea
Dacă nopțile albe nu îți sunt deloc străine, atunci probabil puține lucruri îți sunt la fel de dragi precum mirosul de cafea dimineața. Iar pentru că uneori îți este greu să te dai jos din pat pentru a prepara licoarea magică, te-ai gândit adeseori cum ar fi să ai un astfel de aparat inteligent, care să te aștepte cu cafeaua deja gata, imediat cum a sunat alarma de dimineață. Parcă orice trezire pare mai ușoară când știi că te vei bucura imediat de o ceașcă aburindă de cafea, cappuccino sau de o specialitate precum cele preparate de barmanii italieni.
În schimb, persoanele matinale spun că nu au nevoie neapărat de cafea pentru a se trezi. Dimpotrivă, sunt șanse mai mari ca ele să prefere ceaiul, și nu neapărat cel negru sau verde, care conține cofeină. Și un ceai rooibos, din fructe, aromat cu puțin lapte și scorțișoară le este suficient, pentru a-și începe ziua cu dreptul.
Matinalii sunt mai creativi seara, nocturnii la primele ore ale dimineții
Nu, nu este o greșeală. Un studiu realizat în 2011 de către cercetătorii Mareike Wieth și Rose Zacks a descoperit că persoanele matinale reușesc să rezolve mai rapid noaptea probleme care le solicită creativitatea, în timp ce nocturnii au o imaginație mai bogată la primele ore ale dimineții. Există și o explicație în spatele acestui fenomen: creativitatea este mai puternică în momentele de oboseală mentală, așa că este lesne de înțeles de ce funcționăm invers de cum ne-am aștepta inițial.
Matinalii sunt proactivi, nocturnii sunt inteligenți
Nu o spunem noi, ci psihologii Richard D. Roberts şi Patrick C. Kyllonen, care au făcut un studiu pe 420 de voluntari. Aceștia au primit teste de inteligență compuse din probleme de matematică, înțelegere a textului, teste de memorie și de rapiditate. Rezultatele au fost în favoarea nocturnilor, care au obținut un scor mai mare. Pe de altă parte, matinalii au alocat un timp mai mare de rezolvare a problemelor, au fost mai dispuși să le refacă și au reușit să își mențină concentrarea mai mult timp.
Însă un alt studiu realizat la Universitatea din Barcelona, în Spania, arată că persoanele matinale sunt perfecționiste și mai puțin predispuse senzațiilor de oboseală sau frustrare. Pe de altă parte, nocturnii sunt de obicei mai impulsivi, extravaganți și în căutare de adrenalină.
Persoanele matinale sunt mai în vârstă, cele nocturne sunt tinere
Nu este o regulă general valabilă, însă oamenii de știință au descoperit că ritmul nostru circadian, cel care stabilește de fapt dacă suntem nocturni sau matinali, este în strânsă legătură cu ritmul de regenerare celulară. Astfel, indiferent de vârsta din buletin, celulele noastre pot apărea mai tinere sau mai bătrâne la microscop.
Acest lucru explică de ce persoanele mai în vârstă se trezesc ușor de dimineață, dar li se face somn la căderea nopții, în timp ce tinerii pierd mai des nopțile și dorm până la amiază. Mai mult, Steven A. Brown, cercetător al Institutului de Farmacologie și Toxicologie, susține că își poate da seama ce fel de persoană ești doar analizând aspectul microscopic al celulelor tale.
Tu ce fel de persoană ești: nocturnă sau matinală?