4 alimente considerate sănătoase, care sunt mai periculoase decât crezi

.

Pe măsură ce societatea evoluează și regulile alimentare se schimbă, în detrimentul consumatorului. În ultimii 100 de ani, supraviețuim mâncând alimente despre care credem că sunt sănătoase, dar care abundă de pesticide, ierbicide, conservanți sau hormoni. În virtutea globalizării, alimentele sunt transportate la mii de kilometri distanță, expuse radiațiilor, condiții care afectează organismul uman. Cu toate acestea, dacă intrăm într-un magazin cu produse organice, de pe etichete aflăm cât de bune sunt ele pentru sănătatea noastră.

Iată patru exemple de alimente pe care le cumpărăm pentru că noi credem că sunt sănătoase, dar, de fapt, ne fac rău.

Pâinea din făină neagră de grâu

Tot mai mulți adepți ai alimentației sănătoase au început să înlocuiască pîinea albă cu cea din făină neagră de grâu. Însă ceea ce nu știu aceste persoane este faptul că a doua variantă nu este cu nimic mai bună decât prima. Ba chiar este mai dăunătoare în unele cazuri. Două felii de pâine integrală cresc glicemia mai mult decât două linguri de zahăr. Așa că persoanele diabetice sau persoanele care au probleme legate de glicemie cumpără acest tip de aliment, crezând că le face bine, când, în realitate în el se ascunde un dușman al sănătății.

Sucul de fructe proaspete

Sucul de fructe pe care îl consumăm dimineața sau la prînz ne oferă un plus de vitamine și energie. Însă nu sunt bune pentru persoanele care vor să slăbească sau cele care au probleme glicemice. Și nu pentru că fructele nu sunt sănătoase, ci pentru că, în momentul în care acestea sunt stoarse, obținem un produs bogat în fructoză, foarte concentrat care crește indicele glicemic și afectează totodată pancreasul. Un smoothie, în schimb, făcut la robotul de bucătărie, din tot fructul, este o alternativă mult mai benefică.

Laptele

De câte ori nu ți-au spus părintele că laptele te face mare? Sau ”Bea-ți laptele ca să ai dinți sănătoși?”. De fapt, noile studii arată că laptele, în special cel pasteurizat, din comerț (dar și alte produse lactate) ne pot pune sănătatea în pericol. A nu se înțelege că laptele îți face rău. Cel matern este foarte bun pentru imunitate și pentru creștere, în primele șase luni de viață. La fel și laptele de vacă: este mâncarea perfectă, însă pentru viței, nu pentru oameni. Cercetătorii din America de Nord au descoperit că multe boli cronice, precum diabetul, afecțiunile cardio-vasculare, artrita, colonul iritat sau scleroza multiplă au fost făcute pe fondul consumului exagerat de lapte. Dacă  trebuie să urmezi un regim pe bază de lapte, atunci procură-ți de la fermieri.

Produsele de soia

În anii 80 și 90 era considerată mâncarea ”minune”, însă acum soia este intens criticată. Odată cu evoluția geneticii, boabele de soia au fost modificate astfel încât să reziste la dăunători. Face parte din categoria aliementelor modificate genetic despre care studiile arată că te pot îmbolnăvi de afecțiuni autoimune, tulburări tiroidiene, diabet, chiar și cancer. În plus, soia conține izoflavonă, substanță nutritivă care interferează cu enzimele de care are nevoie organismul pentru producerea hormonilor tiroidieni T3 și T4.

Sursa foto: 123rf.com

Ultima modificare septembrie 1, 2015 5:39 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale