În vacanță, încerci să lași cea mai mare parte a grijilor acasă și să-ți concentrezi întreaga energie pe distracție și descoperire. Dar doar pentru că trăiești fiecare clipă și simți că toată lumea e a ta, asta nu înseamnă că organismul tău a căpătat brusc o imunitate sporită.
Bolile vacanțelor nu doar că îți pot strica întreg concediul, însă unele sunt suficient de periculoase încât să-ți afecteze sănătatea pe termen lung. Și doar pentru că nu ai avut până acum vreun incident în vreo vacanță, nu înseamnă că nu ar trebui să fii precaută.
Iată cele mai comune afecțiuni pe care le poți face în vacanțe, dar și sfaturi pentru a le preveni.
Toxiinfecția alimentară
La tine în țară, îți este destul de ușor să te ferești de toxiinfecția alimentară; gătești des acasă, verifici întotdeauna alimentele pe care le cumperi și eviți localurile îndoielnice. Însă, atunci când te afli într-o țară străină, ești, pe bună dreptate, tentată să încerci toate deliciile culinare locale, iar uneori nu ai cum să judeci corect igiena unui restaurant.
Toxiinfecția alimentară se manifestă prin stări de greață, dureri abdominale, vărsături și diaree. În funcție de intensitatea simptomelor, afecțiunea te poate ține închisă în camera de hotel pentru una sau mai multe zile.
Pentru a preveni toxiinfecția, încearcă să-ți întărești sistemul imunitar înainte de a pleca în vacanță, prin mărirea consumului de fructe și legume. Spală-te întotdeauna pe mâini înainte să mănânci și, pe cât posibil, evită să cinezi în localuri care nu îți inspiră încredere.
Mai ales dacă îți faci concediul într-o țară mai exotică (precum cele din Africa sau Asia de Sud-Est), evită apa de la robinet, deoarece aceasta nu este întotdeauna curată. Folosește doar apă îmbuteliată, chiar și când te speli pe dinți. De asemenea, nu strică să ai la tine un supliment alimentar care să te ajute să remediezi o mare parte din simptome.
Insolația
Deși nu este o afecțiune tipică doar vacanțelor, șansele de a face insolație sunt cu atât mai mari cu cât petreci mult timp pe plajă sau te plimbi toată ziua prin soarele dogoritor. De fapt, insolația nici măcar nu este un efect direct al soarelui, ci al căldurii din mediul în care îți petreci timpul. Da, poți face insolație și dacă petreci prea mult timp într-o încăpere caldă, umedă și neaerisită.
Principalul simptom este creșterea temperaturii corpului, care la rândul ei duce la alte manifestări precum oboseală, transpirație excesivă, dureri de cap, amețeli și crampe stomacale. Încă de la primele semne ar trebui să iei măsuri, altfel temperatura corpului tău poate urca până la 40o C, afectându-ți organele interne.
Hidratarea este importantă și pentru a preveni, dar și pentru a trata insolația. Dacă suspectezi această afecțiune, retrage-te într-un loc răcoros, bea multă apă și puneți comprese reci pe față. Când îți mai revii, fă un duș cu apă călduță pentru a depăși momentul.
Tromboza venoasă profundă
Dacă urmează să călătorești într-o țară îndepărtată, oboseală cauzată de schimbarea fusului orar nu este singura problemă pe care o poți întâmpina. Tromboza venoasă profundă se manifestă prin apariția unui cheag de sânge la nivelul membrelor inferioare și poate apărea dacă stai prea mult înghesuită pe scaunul din avion de la clasa economică.
Riscul cel mai mare al acestei boli constă în migrarea cheagului, care poate ajunge la nivelul arterelor pulmonare, cauzând o embolie pulmonară – afecțiune ce poate fi fatală. De aceea, fii precaută atunci când efectuezi un zbor de lungă durată.
Îmbracă-te în haine largi, comode și poartă încălțăminte confortabilă. Cu fiecare ocazie pe care o ai, ridică-te și fă puțină mișcare în avion. Din când în când, masează-ți picioarele și evită să stai cu ele încrucișate.
Boala legionarului
Cauzată de o bacterie numită Legionella pneumophila, boala legionarului se poate manifesta ca o pneumonie severă. Bacteria cu pricina se dezvoltă în apă, însă poate fi transmisă doar când vaporii sunt inhalați. O poți contacta în duș, dacă mergi la piscină sau chiar din aparatele de aer condiționat.
Printre simptomele bolii legionarului se numără febra, tusea și durerile musculare. Dacă le întâmpini, trebuie să te adresezi de urgență unui medic pentru a-ți prescrie un antibiotic potrivit. Din păcate, moduri foarte eficiente de prevenire a bolii nu există. În vacanță, încearcă să eviți aerul condiționat, ventilatoarele care pulverizează apă de pe terase și, dacă ai posibilitatea, fă duș cu fereastra deschisă.
Oriunde ai călători și oricât de distractivă ar fi vacanța ta, acordă întotdeauna o atenție sporită igienei, dar și alimentelor și băuturilor pe care le consumi. De asemenea, dacă plănuiești să călătorești în țări exotice, fă-ți din timp toate vaccinurile recomandate.
Sursă foto: Shutterstock.com
Ultima modificare august 29, 2018 7:00 pm