Pe timpul verii poți face numeroase activități în aer liber, fie că e vorba de mers la plajă și la piscină sau de o ieșire la picnic, în parc. Însă aceste ieșiri în aer liber și expunerea pe timp îndelungat la soare pot avea efecte negative asupra sănătății. Unul dintre aceste efecte este deshidratarea, care la rândul ei duce la apariția altor probleme de sănătate.
Dacă nu vrei ca o problemele de sănătate să îți dea peste cap planurile pe care le-ai făcut vara aceasta, e bine să știi cum recunoști efectele deshidratării și să iei măsuri ca să faci față cu bine căldurii excesive. Iată care sunt câteva dintre problemele de sănătate care pot să apară din cauza deshidratării:
Afecțiuni ale sistemului digestiv
Consumul unei cantități reduse de apă, în special pe timpul verii, favorizează apariția deshidratării, iar organismul pierde apa necesară ca să funcționeze optim. Totodată, apa este vitală pentru digestie, iar atunci când colonul nu are suficientă apă, procesul digestiei este îngreunat și poate să apară constipația. Deși există și alte cauze care pot duce la apariția constipației, printre care se află alimentația, anumite medicamente sau sindromul colonului iritabil, lipsa apei din organism, în special pe timpul verii, poate duce la instalarea constipației cronice, ne arată cei de la WebMD.
Ca metodă de prevenție ar trebui să știi că, pe lângă consumul de apă, ar trebui să incluzi în alimentație cât mai multe fructe și legume, în special prune, struguri, pere, dar și ovăz. În plus, dacă obișnuiești să faci mișcare în aer liber pe timpul verii, asigură-te că bei suficientă apă.
Afecțiuni ale sistemului urinar
Infecțiile urinare pot să apară oricând, însă sunt mai frecvente pe timpul verii. Motivele sunt diverse, de la purtarea costumelor de baie sintetice strânse pe corp și până la contactul cu apa infectată din piscină. La rândul ei, deshidratarea duce la scăderea cantității de urină pe care o elimini, astfel că este favorizată înmulțirea agenților patogeni din vezică.
Urinările dese, însă în cantități mici, însoțite de cele mai multe ori de o senzație de usturime supărătoare sunt primul semn că s-a instalat o infecție la nivelul aparatului urinar, care, netratată, poate migra spre rinichi.
Consumul de lichide este esențiala pe timpul verii, alături de o igienă zilnică, dar și de faptul că nu ar trebui niciodată să eviți mersul la toaletă, mai ales atunci când simți nevoia să urinezi.
Afecțiuni ale pielii
Deshidratarea este un factor care împiedică eliminarea toxinelor din organism, iar consecința este uscarea pielii și apariția afecțiunilor cutanate. Principalele semne ale unei epiderme deshidratate includ exfoliere, apariția unor cojițe albe și a unor pete roșiatice pe suprafața pielii. Specialiștii de la Healthline susțin că deshidratarea poate fi asociată și cu alte afecțiuni, precum psoriazis, eczeme sau acnee.
Este important să știi că, deși este esențial să bei apă, o cantitate prea mare poate duce la pierderea mineralelor din organism. Așa că este necesar să consumi și fructe și legume cu conținut ridicat de apă, precum pepene roșu, castraveți, ardei, pere sau ananas.
Deshidratarea înseamnă că organismul pierde lichide în mod constant și este necesar să îi asiguri cantitatea suficientă pentru o funcționare optimă, cu atât mai mult pe timpul verii, când căldura excesivă favorizează această pierdere de lichide.
Sursă foto: Shutterstock