Sănătatea nu este niciodată o certitudine, motiv pentru care prevenția joacă un rol atât de important în medicină. Ca să te poți menține sănătoasă, trebuie să iei măsuri pentru prevenirea și detectarea diferitelor afecțiuni la care este predispus corpul tău. În consecință, e foarte important să fii bine informată și să faci controale medicale regulate, ca să te poți asigura de buna funcționare a organismului.
Una din cele mai mari probleme cu care se confruntă doctorii în tratarea pacienților este diagnosticarea prea târzie a bolilor și afecțiunilor care le pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața. Detecția unei boli grave devine inutilă dacă aceasta a progresat prea mult pentru a mai fi tratată. În consecință, trebuie să fii prevăzătoare, mergând în mod regulat la doctor și făcând la timp toate analizele de care ai nevoie. Iată trei controale medicale pe care nu ar trebui niciodată să le amâni:
- Mamografia
Autoexaminarea sânilor joacă un rol foarte important în sănătatea organismului, în special în perioada tinereții. Aceasta trebuie realizată lunar, preferabil la o săptămână după apariția menstruației, iar scopul este de a detecta noduli sau chisturi care ne pot pune probleme de sănătate. Pentru o autoexaminare corectă e bine să fii dezbrăcată în fața oglinzii și trebuie să examinezi orice schimbare a formei sau dimensiunii sânilor.
Chisturile la sâni detectate la timp pot fi tratate mult mai ușor, așa că e important ca pe lângă autoexaminare să faci și controale regulate. Până la vârsta de 40 de ani mamografia trebuie făcută odată la trei ani, însă frecvența acestui control medical crește odată cu avansarea în vârstă. După împlinirea vârstei de 40 de ani, mamografia trebuie făcută anual, pentru că odată cu atingerea acestei vârste, riscul de apariție a cancerului de sân crește vertiginos.
- Testul Babeș-Papanicolau
Din nefericire, România ocupă prima poziție în Europa în ceea ce privește numărul de morți cauzate de cancerul de col uterin, lucru care face acest control medical cu atât mai important. Unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru apariția acestei boli este infecția cu virusul HPV (Human Papiloma Virus), afecțiunea fiind mai frecventă la femeile active sexual, cu o vârstă de peste 30 de ani.
Pentru detectarea rapidă a cancerului de col uterin, un test Papanicolau este recomandat, această fiind cea mai eficientă metodă de depistare. De asemenea, ar trebui să știi că, atunci când este depistat în formă incipientă, cancerul de col uterin este vindecabil în proporție de 100%. Desigur, procentul scade pe măsură ce boala progresează. Tocmai de aceea, e important să faci testul Papanicolau măcar odată la doi ani.
- Controlul ginecologic
Controlul ginecologic joacă un rol foarte important în sănătatea ta, motiv pentru care ar trebui făcut în mod regulat, chiar și în absența unor probleme vizibile. Te ajută să te ții departe de infecții și alte afecțiuni ale organelor genitale și îți oferă ocazia să faci o analiză completă a secrețiilor și a florei vaginale. Astfel, poți afla din timp dacă ai anumite deficiențe sau afecțiuni care ar trebui tratate, fie prin medicamente, fie prin dietă.
De asemenea, poate servi și la detectarea altor boli mai grave ale corpului, cum ar fi cancerul de sân sau col uterin. Aceste boli sunt, de regulă, precedate de leziuni precanceroase. Mai exact, înainte de apariția cancerului, apar leziunile pre-canceroase, iar acestea pot fi detectate foarte ușor în cadrul unui control ginecologic. Atunci când sunt detectate în faza premergătoare, aceste boli sunt mult mai ușor de tratat, iar riscul de lor recidivă este redus considerabil.
(P) Articol realizat in colaborare cu Donna Medical Center.
Sursă foto: Shutterstock