Nu mai mira pe nimeni faptul că noi, adulţii, avem în corp sute de chimicale, provenite din mâncare, din cosmetice sau din aer. Dar contaminarea, se pare, începe încă din pântec.
O cercetare realizată în SUA, de organizaţiile ecologiste Environmental Working Group (EWG) şi Rachel’s Network, a analizat sângele ombilical a 10 nou-născuţi. Rezultatele sunt uluitoare: 232 de substanţe chimice are în sânge un copil abia născut.
Printre chimicalele depistate se numără un compus ce se foloseşte la fabricarea recipientelor de plastic (bisfenol A), o substanţă ignifugă ce intră în compoziţia plăcilor pentru calculatoare (tetrabromobisfenol A), arome sintetice care se găsesc în cosmetice şi detergenţi, dar şi o substanţă din familia teflonului, care se foloseste la fabricarea oalelor.
Sunt exact toxinele care se află, acum, în centrul unor controverse majore. Se crede că ele ar avea nenumărate efecte negative asupra organismului, mai ales cel al copiilor, care este mult mai sensibil.
Faptul că aceste chimicale s-au găsit în sângele ombilical, spun reprezentanţii EWG, este un semn că nu se ţine seama de avertizările ecologiştilor şi că autorităţile nu sunt capabile să ne protejeze sănătatea.
Organizaţia a emis şi câteva recomandări pentru femeile care vor sa evite chimicalele, măcar în timpul sarcinii.
Cea mai importantă este aceea de a alege produse bio sau făcute în casă, de câte ori este posibil. Ecologiştii se referă la mâncare, cosmetice, dar şi la produsele pentru curăţenie: detergenţii, balsamul de rufe, spray-ul de gândaci, odorizantele, toate sunt pline de chimicale.
„Căutaţi alternative mai puţin toxice. Câteva idei: oţet în loc de înălbitor, bicarbonat de sodiu pentru curăţarea gresiei, peroxid de hidrogen pentru îndepărtarea petelor”, ne sfătuiesc cei de la EWG.
Apa cea mai sigură este cea de la chiuvetă, dar filtrată, mai spun ecologiştii. Pentru a-ţi lua apa pe drum, foloseşte un recipient din sticlă, oţel inoxidabil sau plastic produs fără bisfenol A. de altfel, toate recipientele folosite ar trebui să urmeze această regulă, mai ales cele introduse in cuptorul cu microunde.
Dacă îţi renovezi casa sau pregăteşti o nouă cameră pentru bebeluş evită să foloseşti ţevi şi pardosele din PVC. Şi pentru că unele blocuri vechi mai au încă instalaţii sanitare din plumb, este indicat să faci un test al apei de la chiuvetă.
Şi alimentatia este foarte importanta. Iodul, pe care îl obţii din sarea iodata sau din suplimente (numai dacă ţi le recomandă medicul) te protejează împotriva chimicalelor care ţi-ar putea afecta tiroida. Iar grăsimile bune întârzie efectele negative ale plumbului şi mercurului. O sursă excelentă de grăsimi bune este peştele, însă trebuie ţinut cont că speciile de peşti prădători sunt mai bogate în mercur.