Ştiai că într-o zi clipeşti de 10.000 de ori sau că ochii tăi pot distinge 10 milioane de nuanţe? Află şi alte lucruri interesante despe ochii tăi şi felul cum văd ei lumea.
1. Globul ocular cântăreşte puţin sub 30 de grame şi are un diametru de aproximativ doi centimetri. Dar din suprafaţa sa totală, se vede numai o şesime, restul fiind ascuns.
2. Ochii tăi pot distinge aproape 10 milioane de nuanţe. Dacă ne gândim la o singură culoare, griul, putem distinge nu mai puţin de 500 de nuanţe ale ei.
3. Cornea este singurul ţesut din corpul tău care nu conţine vase de sânge. Ea este hrănită cu ajutorul lacrimilor, care mai au şi rol antibacterian.
Citeşte mai multe despre lacrimi!
4. Când strănuţi e aproape imposibil să ţii ochii deschişi.
7. Ochiul este al doilea cel mai complex organ după creier.
8. 80% din informaţiile pe care le primeşti într-o viaţă vin prin intermediul ochilor.
9. Ochii sunt capabili să pună în mişcare instantaneu sute de muşchi şi organe ale corpului.
10. Într-o viaţă, ochii îţi aduc în jur de 24 de milioane de imagini.
11. Din toţi muşchii corpului, muşchii oculari sunt cei mai activi.
12. Ochii tăi nu se odihnesc niciodată. Chiar dacă muşchii şi pleoapele sunt în repaos, globii oculari se mişcă, inclusiv în timp somnului.
13. Clipeşti de aproximativ 10.000 de ori pe zi.
14. Chiar dacă nu sunt tocmai frumoase, sprâncenele stufoase reprezintă un plus pentru sănătatea ochilor fiindcă împiedică picăturile de transpiraţie să se scurgă în ochi.
15. Pupilele se dilată când este întuneric, pentru a lăsa să treacă lumină cât mai multă, dar şi în funcţie de emoţii. Excitaţia sexuală, teama, bucuria intensă dilată pupilele.
16. Cititul la lumina slabă nu-ţi afectează vederea, iar dacă te uiţi cruciş nu rişti să rămâi aşa.
17. Citim mai uşor de pe foaie şi mai greu de pe ecranul calculatorului.
18. Bărbaţii au o vedere mai bună decât femeile.
19. Cel mai frecvent accident produs de cosmetice este rănirea ochiului cu peria de la mascara.
20. De ce îţi curge nasul când plângi? Lacrimile sunt prea multe pentru a se scurge normal şi îţi ajung în nas.
21. De ce ai lacrimi în ochi după ce caşti? Căscatul „apasă” pe sacul lacrimal, unde se strâng lacrimile, iar acestea sunt împise prin ductul lacrimal înapoi la ochi.
22. Dintre toate animalele, rechinul are corneea cea mai asemănătoare cu a omului. Pe viitor, corneea de rechin ar putea fi transplantată oamenilor.