Cu toții ne dorim să avem o dietă nutritivă și care, eventual, să nu ne îngrașe, dar, din grabă, comoditate sau neatenție, nu reușim să mâncăm întotdeauna așa cum ar trebui. Iată câteva trucuri care te pot ajuta nu doar să ai mese echilibrate, ci și să ții caloriile sub control. Iar dacă vrei să afli mai multe despre ce anume e absolut necesar să incluzi în meniurile tale și cum să respecți dozele zilnice recomandate de către nutriționiști, te invităm să citești articolul pe această temă din revista Unica, ediția de martie, apărută recent la chioșcuri.
Primul lucru de care ar trebui să fii convins atunci când chiar îți dorești să mănânci mai sănătos decât o faci la momentul respectiv este să renunți la ideea de dietă. Să fii conștient că ai de parcurs un drum lung, dar care nu trebuie să fie deloc neplăcut. Deci renunță la abordări de tipul “de mâine, trec la dietă”, în favoarea pașilor mici, a schimbărilor subtile, cu alte cuvinte.
Schimbă-ți obiceiurile la cumpărături
Nu pleca niciodată la cumpărături cu burta goală, ca să nu cumperi cantități exagerate sau alimente pe care după aceea vei regreta că le ai prin preajmă
Fă o listă de cumpărături și rezistă tentației de a o îmbogăți în magazin.
Ocolește raioanele de dulciuri.
Cumpără un fruct sau o legumă nouă, din care n-ai mai gustat.
Asigură-te că ai tot timpul pe listă fructe și legume proaspete, dar și proteine de bună calitate (carne slabă, lactate).
Când cumperi lactate, alege variantele cu cât mai puțină grăsime.
Supraveghează-ți porțiile
Dacă ești la restaurant, împarte aperitivul cu altcineva.
Limitează-te la un singur fel principal, iar dacă ți se pare prea mare, comandă doar o garnitură și o salată.
Nu ține dulciuri în casă, pentru a nu fi tentat să le mănânci. Dacă nu poți renunța la ele, limitează-ți porția și respect-o.
Mănâncă de pe farfuriile de aperitiv, mai mici în diametru.
Evită să mergi la evenimentele cu meniu tip bufet-suedez, la care tentația de a-ți reumple farfuria e mare.
Schimbă-ți felul de a găti
Elimină părțile cu grăsime de pe bucățile de carne înainte de a le găti.
Prăjește de preferință pe grătar și la cuptor și cât mai rar în tigaie, cu ulei.
Condimentează mâncărurile cu ierburi aromatice și iaurt, în loc de sare și sosuri pe bază de maioneză.
Intr0du mai multe cereale integrale în meniurile tale.