Senzația de balonare este foarte des întâlnită în cazul multor persoane. Există, însă, o serie de factori care contribuie la această senzație, inclusiv consumul anumitor alimente și sângerarea menstruală. Mai jos vei găsi 16 alimente care te vor scăpa de balonare.
Balonarea este una dintre cele mai comune probleme și chiar dacă, de cele mai multe ori, ea nu semnalează afecțiuni grave, creează un mare disconfort. De cele mai multe ori, balonarea este provocată fix de obiceiurile alimentare nesănătoase.
Intestinul subțire este de vină pentru efectul de balonare
Potrivit health.com, intestinul subțire nu poate să absoarbă anumiți carbohidrați, astfel se formează gazul în exces care duce la senzația de balonare. Totodată, există persoane a căror organisme nu pot digera în totalitate glutenul. Dacă simți senzația de balonare după fiecare masă ar trebui să dai mai multă atenție la ceea ce îți pui în farfurie.
Sparanghel Sparanghelul este este foarte bun împotriva balonării. Vă ajută să urinați și să eliminați excesul de apă pentru a ameliora orice senzație de disconfort și balonare
Țelină
Țelina este leguma cea mai bogată în apă și potasiu ceea ce te va ajuta foarte mult în combaterea efectului de balonare.
Morcovi și dovlecei spaghetti Morcovii ș dovleceii vor face adevărate minuni și pentru stomac, nu numai pentru piele. Obișnuiește-te să incluzi aceste alimente în meniul tău zilnic.
Pui și pește Proteinele din pui și pește sunt foarte benefice atunci când vrei să reduci efectul de balonare. În schimb, carnea roșie este mult mai grasă iar acest lucru va duce la înmulțirea bacteriilor din colon.
Banane Bananele sunt bogate în potasiu, previn retenția de apă și ajută la reglarea nivelului de sodiu din organism.
Papaya
Potrivit unui studiu publicat în 2020, consumul de papaya întărește imunitatea și ajută la o mai bună digestie.
Ananas
Ananasul și restul fructelor tropicale sunt bogate în apă astfel, dacă consumi aceste fructe organismul tău va fi hidratat corespunzător.
Afine, struguri, zmeură și căpșuni
Fructele de pădure consumate moderat sunt și ele benefice. Dar dacă vor fi consumate în exces acestea vor produce gaze în stomac.
Iaurt cu probiotice
Probioticele sunt bacteriile bune din organism. Acestea ajută foarte mult digestia.
Kombucha și chefir Și kombucha și chefirul te pot ajuta să lupți împotriva efectului de balonare. Alimentele fermentate sunt și ele foarte benefice în această situație.
Semințe de fenicul Dacă vei consuma semințe de fenicul îți va dispărea senzația de crampe la stomac și de balonare.
Ghimbir
Ghimbirul conține anumite enzime care vor reduce efectul de balonare. Ceaiul de ghimbir este foarte benefic în acest sens.
Mentă și mușețel
Dacă te simți umflată după ce te-ai ridicat de la masă, fă-ți un ceai de mentă sau unul de mușețel. Acestea te vor ajuta și să te relaxezi.
Curcuma
Consumul de curcuma reduce durerea și inflamația din zona abdomenului. Curcumina care se găsește în curcuma ajută la o mai bună funcționare a bilei.
Scorţişoară
Scorțișoara abundă în antioxidanți, iar antioxidanții combat efectul de balonare. Potrivit unui studiu realizat din 2015, scorțișoara este folosită de sute de ani în tratarea durerilor de stomac.
Carbohidrații contribuie la efectul de balonare
La polul opus, alimentele care conțin carbohidrați contribuie adesea la excesul de gaze care provoacă senzația de strâmtorare a stomacului. De asemenea, aliementele care conțin fibre, cum ar fi fasolea și brocolli, pot provoca gaze în exces.
Iar dacă suferiți de afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil, boala celiacă, inteleranță la gluten sau lactoză, ori creștere excesivă a bacteriilor în intestinul subțire, atunci alimentele bogate în carbohidrați vă pot afecta și mai tare sistemul digestiv.
Ce alimente provoacă balonare
Broccoli Varză Lapte Mere Măncarea sărată Ceapă Usturoi Pepene Grâu