De la creme antirid la operații estetice, oamenii au găsit numeroase metode care să îi mențină tineri. Eficiența lor variază, dar sunt și alte căi care să încetinească procesul de îmbătrânire și nu presupun ace sau chimicale. Află 10 metode ușoare care îți vor păstra chipul proaspăt.
Fă voluntaria! Potrivit cercetătorilor, adulții care fac voluntariat au o stare generală mai bună. Serviciile aduse comunității combat simptomele depresiei, dezvoltă legături sociale și cresc speranța de viață, mai spun specialiștii.
Fă sport!
Activitatea fizică intensă este în fruntea listei cu metode ce încetinsesc procesul de îmbătrânire, potrivit unui studiu recent. Nu înseamnă că trebuie să transpiri zilnic la sală, dar poți face anumite schimbări în stilul tău de viață. De exemplu, fii atentă la postură și grăbește viteza de mers.
Controlează nivelul de stres!
Nivelul ridicat de cortizol care vine odată cu stresul cronic contribuie la disfuncții ale metabolismului și creșterea inflamației. Fă exerciții de respirație, meditează și nu mai acorda atenție fiecărui lucru mărunt și vei vedea cum starea ta se va îmbunătăți.
Renunță la țigări!
Nu mai este un secret faptul că țigările duc la boli de inimă sau chiar cancer, dar un studiu recent a scos la iveală și alte efecte nocive ale fumatului. Potrivit cercetătorilor, cei care fumează îmbătrânesc mai repede: fac riduri în jurul gurii, li se lasă fălcile și pleoapele, au pungi sub ochi.
Schimbă-ți atitudinea!
Cele mai multe persoane subestimează efectul pe care îl au gândurile asupra sănătății lor. Specialiștii susțin că oamenii care văd lucrurile într-o lumină bună sunt echilibrați, optimiști și au o sănătate mai bună.
Redu expunerea la chimicale!
Chimicalele sunt peste tot, însă poți lua câteva măsuri care să reducă expunerea la aceste substanțe periculoase. Investește într-un filtru de apă și fii conștientă de substanțele periculoase ce se găsesc în alimente și în produsele cosmetice. Încearcă să găsești variante naturale, care te vor menține tânără pentru mai mult timp.
Consumă alcool cu măsură
Cercetările referitoare la beneficiile alcoolului asupra sănătății sunt controversate, dar moderația este esențială când vine vorba de băutură. Femeile nu ar trebui să consume mai mult de două pahare de alcool într-o zi, spun specialiștii.
Re-evaluează anumite prescripții medicale
Mulți adulți iau zilnic o mulțime de medicamente, un obicei care ar putea avea consecințe grave asupra sănătății. Un studiu recent a stabilit că multe pastile cresc riscul de cădere a pacientului, iar anumite combinații de medicamente pot fi letale.
Mănâncă sănătos
Conceptul de alimentație sănătoasă este simplu: consumă fructe, vegetale, cereale integrale și proteine slabe.
Exersează-ți mintea
Așa cum exercițiile fizice sunt esențiale pentru un corp sănătos, cele mentale îți păstrează creierul activ și reduc efectele îmbătrânirii. Cercetătorii susțin că, pe măsură ce îmbătrânim, ne folosim tot mai puțin mintea. Intrăm în rutină și nu mai folosim alte părți ale creierului. Rămâi activă citind, rezolvând integrame sau Sudoku sau făcând orice activitate care cere concentrare.