Mama natură ne ajută să luptăm cu multe boli, ne oferă sprijin pentur sistemul imunitar şi, uneori, ne ajută şi în lupta cu boli grave şi incurabile. Vezi care sunt cele 10 legume care te ajută în lupta cu cancerul. 1. BroccoliToate cruciferele conţin substanţe anticancerigene, dar numai broccoli conţine cantităţi suficiente de sulforafan, un compus organic al corpului care creşte numărul de enzime protectoare.Această substanţă ajută organismul să elimine radicalii liberi şi chimicalele din corp.Studii recente arată că sulforafanul din broccoli atacă şi celulele stem canceroase, ceea ce înseamnă că împiedică tumorile să crească rapid.Eficient în cancerul de sân, plămâni, cancer de prostată, cancer de piele, stomac şi vezică.2. VarzăVarza conţine şi ea substanţe care luptă cu cancerul, cum ar fi indol-3-carbinolul.Acesta combate cancerul de sân prin modificarea uni tip de estrogen care încurajează apariţia celulelor canceroase, într-unul mult mai puţin dăunător.3. ConopidăFăcând parte din aceeaşi familie ca varza, kale şi broccoli, conopidă aduce şi ea un aport de enzime şi alte elemente care ajută organismul în lupta anti cancer.Se poate găti la abur sau la cuptor, în salate sau ca mâncare de sine stătătoare.4. MorcoviMorocvii aduc un aport zdravăn de beta caroten, care s-a dovedit că are efecte benefice în caz de cancer de plămâni, gură, gât, stomac, cancer de colon, instestin subţire, cancer de prostată sau cancer la sân.Morcovii conţin şi o substanţă numită falcarinol, care se pare că ajută la reducerea riscului de apariţie a unora dintre cancere. Această substanţă se distruge prin preparare termică, deci numai morocvii cruzi o conţin.5. CiuperciCiupercile exotice, shiitake, maitake, reishi, agaricus blayei Murill şi Coriolus Versicolor se pare că ajută organismul uman să lupte cu cancerul şi să crească imunitatea organismului.Aceste ciuperci conţin polizaharide şi beta glucan, dar şi o proteină vegetală numită lectină, care împiedică celulele canceroase să se înmulţească şi să crească în dimensiuni. 6. Alge marineAlgele şi alte legume marine conţin beta caroten, proteine, vitamina B 12, fibre şi clorofilă, toate puternici aliaţi în lupta cu cancerul.În plus, algele conţin acizi graşi numiţi clorofiloni, care s-au arătat eficienţi în cazul cancerului la sân.7. Cartofi dulciCatofii dulci conţin multe substanţe anti-cancer, cuma r fi beta carotenul. Acesta protejează nucleul celular de chimicalele care provoacă mutaţii în celule.8. RoşiiRoşiile conţin licopen, care face roşia să aibă culoarea specifică, dar ajută şi corpul să lupte cu celulele canceroase.Roşiile sunt bune în lupta cu cancerul endometrial, cancerul de plămâni, prostată şi stomac.9. UsturoiSubstanţele din usturoi se pare că opresc dezvoltarea celulelor canceroase, încă sdin stadiu incipient. Usturoiul împiedică formarea nitrosaminelor, nişte substanţe cancerigene care se formează în stomac şi intestine, după consumarea anumitor conservanţi şi nitraţi.Usturoiul este cel mai bun în lupta cu cancerul de sân, cancerul de colon, esofag şi stomac.10. FasoleStudii recente au arătat că un consum regulat de fasole şi alte leguminoase a redus numărul de cancere de colon apărute la şoareci, datorită conţinutului de butirat.În plus, alte studii au arătat că fasolea ajută în lupta cu cancerul la sân.Sursa foto femeie legume: Shutterstock