O mulțime de obiceiuri de viață sănătoase ajută la combaterea inflamației, cum ar fi exercițiile regulate, somnul suficient și gestionarea stresului, însă includerea mai multor fructe în dieta ta este una dintre cele mai eficiente (și delicioase) moduri de a face acest lucru. Iată care sunt cele 10 fructe care reduc inflamația.
Cuprins
Cuprins
Care sunt fructele care reduc inflamația
Fructele sunt pline de nutrienți esențiali, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, care pot ajuta la combaterea inflamației. În plus, nutrienții găsiți în fructe vă pot stimula sistemul imunitar, pot regla tensiunea arterială și oferă proprietăți antibacteriene și antivirale pentru a te face să te simți uimitor.
În timp ce inflamația este un răspuns natural al sistemului imunitar, inflamația cronică poate duce la diferite probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și cancer. Din fericire, multe fructe -cum ar fi cele de pe această listă- au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației cronice și la scăderea riscului de boli cronice, notează eatthis.com.
Medicul dietetician Trista Best a dezvăluit care sunt cele mai bune 10 fructe care ajută la reducerea inflamației.
Citește și: Ce este dieta 30-30-30 care a devenit virală pe Tiktok
Citește și: Cum se obţine laptele praf și ce conține, de fapt
Fructele de pădure
Fructele de pădure precum afinele, căpșunile, zmeura și murele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi flavonoidele, despre care studiile au arătat că pot ajuta la reducerea inflamației din organism.
„Fructele de pădure sunt pline de antioxidanți și compuși antiinflamatori precum flavonoidele și vitamina C, care ajută la combaterea inflamației și a stresului oxidativ din organism. Încorporarea unei varietăți de fructe de pădure în dieta dumneavoastră poate susține sănătatea generală și poate reduce riscul de boli crpnice”, a explicat dieteticianul.
Ananasul
Acest fruct tropical conține bromelaină, o enzimă cu proprietăți antiinflamatorii puternice care poate ajuta la reducerea umflăturilor și vânătăilor. Ananasul este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, ce te poate poate ajuta la întărirea sistemului imunitar.
„Datorită conținutului său de enzime digestive, consumul regulat de ananas sau sucul acestuia poate ajuta la atenuarea inflamației, în special în afecțiuni precum artrita, și poate promova sănătatea digestivă”, a explicat Trista Best.
Citește și: Ce alimente să eviți în post. Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic: „Te îngrașă rău!”
Citește și: Câte ouă poţi mânca pe zi. Ce diferență este între oul fiert și oul prăjit
Avocado
În timp ce mulți oameni consideră în mod eronat avocado o legumă, acesta este de fapt un fruct despre care cercetările sugerează că are potențialul de a ajuta la combaterea inflamației.
„Avocado este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți precum vitamina E, care s-a dovedit că reduc inflamația și susțin sănătatea inimii. Adăugarea de avocado în dieta ta poate ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la promovarea sațietății, făcându-le o alegere versatilă și hrănitoare”, a precizat medicul.
Portocalele
Portocalele reprezintă unele dintre cele mai iubite fructe și sunt o sursă excelentă de vitamina C.
„Portocalele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la reducerea inflamației prin neutralizarea radicalilor liberi din organism. În plus, flavonoidele găsite în portocale au efecte antiinflamatorii și pot contribui la sănătatea cardiovasculară și la funcția imunitară”, a explicat medicul dietetician.
Papaya
Papaya conține o enzimă numită papaină, despre care un studiu sugerează că are proprietăți antiinflamatorii pentru îmbunătățirea sănătății digestive.
Potrivit dieteticianului, „papaia conține papaină, o enzimă asemănătoare cu bromelaina găsită în ananas, care posedă proprietăți antiinflamatorii și ajută digestia. Acest fruct tropical este, de asemenea, bogat în vitamina C, beta-caroten și alți antioxidanți, făcându-l o adiție valoroasă, pe lângă o dietă antiinflamatoare.”
Cireșele
Cireșele sunt bogate în antioxidanți numiți antociani, care s-a dovedit că reduc inflamația și pot ajuta la ameliorarea simptomelor de artrită și gută.
„Cireșele, în special cireșele acre, sunt renumite pentru nivelurile lor ridicate de antociani, care au efecte antiinflamatorii puternice. Consumul de cireșe sau suc de cireșe poate ajuta la reducerea durerilor musculare, la ameliorarea simptomelor de artrită și la niveluri mai scăzute de markeri inflamatori din organism”, a afirmat Best.
Merele
Merele sunt bogate în fibre și antioxidanți, care, conform unei analize din 2023, pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea digestiei.
„Merele sunt o sursă bună de quercetină, un flavonoid cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Datorită conținutului lor ridicat de fibre și fitonutrienți, consumul de mere poate ajuta la reducerea inflamației, la protejarea împotriva bolilor de inimă și la sprijinirea funcției pulmonare”, a afirmat medicul.
Kiwi
Unul dintre cele mai bogate fructe în vitamina C, cu 93 de miligrame de vitamina C per porție de 100 de grame, kiwi este un fruct fantastic pentru combaterea inflamației, deoarece proprietățile sale antioxidante ajută la optimizarea sănătății imunitare.
„Kiwi este bogat în vitamina C, vitamina E și polifenoli, toate acestea contribuind la proprietățile sale antiinflamatorii. Includerea acestui fruct în dieta ta poate ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea digestiei și la sprijinirea funcției imunitare datorită densității sale mari de nutrienți”, a precizat Trista Best.
Pepenele roșu
Acest fruct delicios de vară conține un antioxidant puternic numit licopen. Potrivit unui studiu din 2021, licopenul poate ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea sănătății creierului și la protejarea împotriva anumitor boli.
„Pepenele roșu conține licopen, care poate reduce riscul de boli cronice precum bolile de inimă și cancerul”, spune Best.
„În plus, pepenele roșu este hidratant și sărac în calorii, ceea ce îl face o alegere răcoritoare și hrănitoare pentru combaterea inflamației”, a subliniat medicul dietetician.
Strugurii
Strugurii conțin antioxidanți numiți polifenoli, despre care cercetările arată că pot ajuta la reducerea inflamației și la reducerea riscului de boli cronice.
„Strugurii, în special soiurile roșii și violete, conțin resveratrol, un compus cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Consumul de struguri sau produse din struguri, cum ar fi sucul sau stafidele, poate ajuta la reducerea inflamației, la protejarea împotriva bolilor de inimă și la sprijinirea sănătății creierului”, a explicat dr Best.
Sursă foto: Shutterstock
Ultima modificare aprilie 2, 2024 5:10 pm