Zahărul este atât de rău precum auzi, așa că ai face bine să îl scoți din alimentație. Nu te arunca, însă, la primul îndulcitor care îți vine la îndemână, pentru că nici aceste variante nu sunt foarte bune pentru sănătatea ta. Află care sunt cele mai folosite alternative natural pentru zahăr și cât sunt de sănătoase.Studiile au constatat că zahărul favorizează apariția obezității, a bolilor de inimă, a cancerului și afectează funcțiile creierului, dar nici efectele negative ale îndulcitorilor naturali nu au rămas ascunse. Cercetătorii au stabilit, recent, că siropul de agave, cândva considerat cel mai sănătos înlocuitor al zahărului, are un conținut foarte ridicat de fructoză.Fructoza crește colesterolul, hmogoblina glicozilată, tensiunea arterială și duce la apariția diabetului de tip 2. De altfel, mulți îndulcitori considerați naturali sunt bogați în această substanță deloc benefică pentru organismal tău.Siropul de arțarSiropul de arțar este obținut din arțar, care este fiert și filtrat în case de zahăr. Conține 70% zaharoză și o concentrație mai mică de fructoză, iar unul din avantajele sale este că are un conținut ridicat de antioxidanți. Dezavantajul este că nivelul de fructoză este suficient de ridicat încât să îți expună organismul unor riscuri.Siropul de agaveSiropul de agave este extras din frunzele de agave, prin fierbere. Pentru că este foarte dulce, ai nevoie de o cantitate foarte mica. Dezavantajul este că are un conținut extrem de ridicat de fructoză – între 75% și 90%, nu este asimilat în totalitate de organism și ridică nivelul zahărului din sânge.MelasaMelasa este un produs secundar, care rezultă din procesul de rafinare al zahărului extras din trestie. Este bogată în nutrienții care sunt eliminați din zahăr, în timpul procesului de rafinare – fier, magneziu, zinc, calciu și potasiu, dar și în minerale. Înainte să spui că ai găsit înlocuitorul perfect al zahărului, află că este la fel de bogat în fructoză ca celelalte alternative naturale.Mierea de albineMierea de albine este obținută din nectarul florilor, iar dacă este naturală, este plină de nutrienți (mierea din magazine nu este diferită de zahăr). Deși mierea nu are nevoie de procesare, conține 50% fructoză.SteviaStevia este extrasă din frunzele plantei cu același nume. Este naturală, nu are carbohidrați sau calorii și nu crește nivelul zahărului din sange. O găsești sub formă de frunze uscate sau pudră, însă nu îți va alunga nevoia de dulce.Citește mai multe pe pagina următoare.Eritol, xilitol și alți alcooli din zahărXilitolul se găsește în fructele de pădure sau de mesteacăn, în timp ce eritolul poate fi extras din fructe. Au foarte puține calorii și nu cresc nivelul glucozei din sânge, fiind o variantă bună pentru diabetici. În plus, acești îndulcitori nu îți vor ataca dinții. Dezavantajul este că pot crea un disconfort gastric în cazul anumitor persoane și au un gust ușor amărui.Luo HanLuo Han este un îndulcitor extras din fructul chinezesc luo han și este folosit de sute de ani în China, pentru tratarea diabetului. Este bogat în antioxidanți și nu are calorii, însă nu te scapă de senzația de dulce.Siropul din orez brunEste obținut din orez brun, găsit și expus unor enzime care îl transformă în zahăr. Nu conține fructoză, dar nici nutrienți, În plus, asemeni orezului brun, ar putea conține arsenic.Zahărul din nucă de cocosEste extras din nucul de cocos și se obține prin fierbere și dezhidratare. Are un conținut scăzut de fructoză și un nivel ridicat de potasiu și vitamina C, însă conține același nivel de carbohidrați și calorii ca zahărul.Zahărul din curmaleEste extras din curmale dezhidratate, nu conține aditivi și este bogat în potasiu și antioxidanți. Dezavantajul este că are un conținut ridicat de fructoză.