Intenția Ministerului Tineretului și Sportului de a limita numărul premierelor acordate sportivilor practicanți de sporturi neolimpice marțiale a stârnit reacții în rândul personalităților din sport și a jurnaliștilor din presa sportivă.
Amatto Zaharia, preşedintele Federaţiei Române de Kempo, Ruxandra Dragomir (preşedinte al Federaţiei Române de Tenis între 2009-2013), sau prezentatorul Andrei Nourescu de la Dolce Sport, singurul jurnalist român prezent la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice, au comentat pe marginea acestui subiect.
Amatto Zaharia: “Federaţiile neolimpice de lupta reprezintă sporturi diferite, bine definite, cu regulamente diferite de competiţie, afiliate la federaţii internaţionale diferite. Nu este vorba despre un singur sport. Din cauza unor informaţii trunchiate si tendenţios prezentate presei, s-a înţeles ca noi toţi reprezentăm un singur sport care are sute de campioni şi medalii. Realitatea este ca de fapt MTS-ul investeşte într-o medalie neolimpica (buget + premii) sub 3.000 de euro anual, în timp ce la sporturile olimpice investiţia medie într-o medalie (buget + premii) este de 300.000 de euro, adica de 100 de ori mai mult. Şi cu toate acestea, noi, sporturile neolimpice, nu am contestat şi criticat vreodată aceste discrepanţe uriaşe şi uneori chiar şi nejustificate. Din contră, noi respectăm munca si performanta tuturor federatiilor, tuturor sportivilor si antrenorilor, si nu dorim decat ca si noi la randul nostru sa fim respectati. Noi nu apreciem deloc acest scandal artificial creat si aceasta incercare de invrajbire a sporturilor. Daca suntem inca in criza, desi noi am inteles ca am iesit din ea de cateva luni bune, trebuiesc stabilite niste strategii viabile si găsite mai multe soluţii de finanţare, dar in niciun caz a da la o parte federaţiile neolimpice din sporturile de luptă doar pentru a le favoriza şi bugeta cu şi mai mulţi bani pe cele olimpice, de a sterge cu buretele munca si performantele din ultimii 20 de ani a acestor sportivi si antrenori, nu este solutia corecta. Aceasta este o abordare care nu aduce nimic pozitiv, ci din contra, va îndepărta zecile de mii de copii de sălile de antrenament, abandonandu-i astfel catre tentatia anturajelor antisociale. Asta isi doreste Romania?! Eu sper ca nu. Sunt convins ca actuala conducere a MTS va da dovada de obiectivitate, intelepciune si fair-play, in luarea unor decizii de care depinde soarta a zeci de mii de sportivi si antrenori, dar si a zeci de federatii sportive din Romania.”.
Ruxandra Dragomir: Cu toţii respectăm sporturile olimpice dar să nu uitam şi să minimalizăm valoarea celorlalte sporturi. Olimpice sau neolimpice, aceste discipline sportive sunt ambasadori excelenţi în lume pentru ţara noastră. Consider că sporturile marţiale neolimpice au devenit un fenomen social important atât la nivel internaţional cât şi în România şi nu ar trebui trecute cu vederea atât de repede. Sportul marţial implică multă voinţă şi sacrificiu şi are meritul că atrage mii de tineri în sălile de sport, iar cei mai valoroşi reprezintă cu mândrie România în competiţiile internaţionale, iar asta este cel mai important lucru. Munca şi performanţele lor trebuie respectate. Părerea mea este că nu e benefic să se creeze un conflict între sporturi. Fiecare are locul lui în societate şi merită respectat pentru activitatea pe care o desfăşoară în folosul societăţii noastre, iar noi trebuie să-i sprijinim. În sport este vorba despre beneficiul social – educativ precum şi de crearea unei imagini pozitive a ţării prin participarea şi performanţele obţinute la campionatele europene şi mondiale, iar Kempo si alte sporturi martiale au dovedit că îndeplinesc cu succes aceste obiective, pentru care merită tot respectul si sprijinul nostru .”
Andrei Nourescu: „Mi se pare normal ca un sport olimpic, şi mai ales, care aduce medalii olimpice, gen canotaj sau gimnastică, să fie premiat cu un buget mai mare. Pe de altă parte, cred că şi sporturile neolimpice de combat merita încurajate. Ştiu că premiile sunt acordate către ei cu o foarte mare rigurozitate, există impunerea unui anumit număr de ţări participante în concurs şi al unui anumit număr de adversari străini pe categorie pentru a putea fi premiat, ceea ce e foarte bine. Sunt convins că performanţa, acolo unde ea este, trebuie răsplătită ca atare. Atâta timp cât un sportiv reuşeste să se impună la o competiţie mondială sau europeana şi care se dovedeşte a fi una importantă prin respectarea numărului de ţări participante impus de MTS, atunci cred că ar trebui premiat la fel ca un alt sportiv de la disciplinele mai cunoscute. Apreciez eforturile presedintelui FR Kempo, Amatto Zaharia, şi sper că va avea înţelepciunea, luată chiar din sportul pe care îl practică, de a-i convinge şi pune la o masă pe cei care decid şi de a-i face să înţeleaga că ceea ce fac ei este foarte benefic pentru copiii din România dar şi pentru imaginea ţării noastre, pentru că ceea ce fac ei chiar se numeşte performanţă”.