Caz fără precedent. Romînia este obligată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, printr-o decizie istorică, să recunoască căsătoria unui cuplu de homosexuali.
Căsătoria cuplului de homosexuali, format dintr-un cetățean român, pe nume Adrian Coman, și un cetățean american, Claibourn Hamilton, a avut loc în Belgia, în anul 2010, după ce aceștia au locuit împreună timp de 4 ani în SUA. Cuplul a contestat la Curtea Constituţională din România prevederea din Codul Civil care împiedică recunoaşterea căsătoriilor încheiate în străinătate între persoane de acelaşi sex, acuzând discriminarea pe criteriul orientării sexuale în ceea ce privește dreptul la liberă circulație. Această prevedere, implicit, nu ar fi permis nici șederea prelungită pe teritoriul României, pe o perioadă mai mare de trei luni, a cetățeanului american. Astfel, CCR a cerut ajutorul Curții Europene de Justiție pentru a elucida cazul, iar răspunsul nu a întârziat să apară:
”Deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, resortisant al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor. (…) Curtea constată că, în cadrul directivei privind exercitarea libertății de circulație, noțiunea „soț”, care desemnează o persoană legată de o altă persoană prin căsătorie, este neutră din punctul de vedere al genului și este, așadar, susceptibilă să înglobeze soțul de același sex al unui cetățean al Uniunii. Curtea precizează însă că starea civilă a persoanelor, care cuprinde normele referitoare la căsătorie, este o materie care intră în competența statelor membre și că dreptul Uniunii nu aduce atingere acestei competențe, statele menționate fiind astfel libere să prevadă sau să nu prevadă căsătoria homosexuală. Ea amintește de asemenea că Uniunea respectă identitatea națională a statelor membre, inerentă structurilor lor fundamentale politice și constituționale. (…) Curtea amintește în sfârșit că o măsură națională care este de natură să împiedice exercitarea liberei circulații a persoanelor nu poate fi justificată decât dacă această măsură este conformă cu drepturile fundamentale care sunt garantate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Întrucât dreptul fundamental la respectarea vieții private și de familie este garantat la articolul 7 din cartă, Curtea arată că și din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului reiese că relația pe care o are un cuplu homosexual este susceptibilă să intre în sfera noțiunii „viață privată”, precum și a noțiunii „viață de familie” la fel ca cea a unui cuplu heterosexual care se află în aceeași situație.” – se arată în comunicatul emis de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.