În Săptămâna Mare îţi propunem reţete tradiţionale româneşti. Pentru a câştiga premiul zilnic, intră în comunitatea Unica.ro şi spune-ne trucurile tale culinare pentru masa de Paşte.
Astăzi gătim cozonac cu nucă
Citeşte reţeta, apoi intră în comunitatea Unica.ro şi spune-ne tu ce desert pregăteşti de Paşte, iar cea mai interesantă reţetă va fi premiată!
Preparare 2 ore
Coacere 40 minute Ingrediente pentru 2 cozonaci
un kg făină 350 ml lapte 250 g zahăr 250 g unt proaspăt 50 ml ulei o linguriţă sare coaja rasă de la o lămâie 8 ouă 1-2 plicuri zahăr vanilat o lingură rom drojdie cât o nucă 400 g nucă măcinată 200 g stafide 2-3 linguri de cacao
Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de făină şi puţin lapte cald. Se lasă să se dospească aproximativ 20 minute, apoi se începe frământarea.
În maiua pregătită se adaugă gălbenuşurile frecate cu sare, albuşurile bătute spumă, zahărul, laptele, coaja de lămâie şi de portocală, puţin rom, ulei şi, la sfârşit, făina cernută. Se frământă bine cu unt. Aluatul se acoperă cu un prosop curat de bucătărie şi se lasă o oră la temperatura camerei, să crească.
În acest timp, se macină nucile şi se amestecă cu zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafidele înmuiate în rom şi cacaua. După ce a crescut aluatul de cozonac, se scoate pe planşetă şi se împarte în funcţie de câte tăvi aveţi. Se întinde coca, se pune umplutura de nucă, se rulează şi se mai lasă să crească în tavă.