6 trucuri ca să fii convingătoare în discuţii

.

Cine găseşte cuvintele potrivite chiar şi în situaţiile critice are întotdeauna de câştigat. Pentru că îşi dovedeşte, astfel, siguranţa şi stăpânirea de sine.
Recomandarea experţilor: «Enunţuri clare şi hotărâte într-o formă plăcută». Iată câteva trucuri utile

1. Spune clar ce vrei. Gândeşte-te că ceilalţi nu au cum să citească în ochii tăi ce îţi doreşti de la ei. Evită formulări de genul „Ar fi drăguţ din partea dv. dacă aţi face cutare lucru când veţi avea timp”. Mai bine spune „Vă rog să faceţi cutare lucru astăzi (sau săptămâna asta etc.)”.

2. Învaţă să spui „nu”. E o problemă pe care o au în special femeile: cineva le roagă ceva, iar ele acceptă, deşi, de fapt, şi-ar dori să refuze. Obişnuieşte-te cu gândul că nu poţi fi mereu pe placul tuturor şi permite-ţi, din când în când, să îţi exprimi dezacordul. Fireşte, cu amabilitate. Iar dacă te temi că vei avea mustrări de conştiinţă, poţi să-i oferi celui pe care îl refuzi o alternativă. Exemplu: „Din păcate, nu pot să am grijă de copilul tău în seara asta, fiindcă merg cu soţul meu la teatru. Nu ai putea s-o întrebi pe bonă dacă nu stă două ore în plus, contra cost?”

3. Când interlocutorul e prost dispus, răspunde-i cu amabilitate. Uneori, discuţia se înfierbântă şi tinde să se transforme în conflict. Nu pica în capcană! Indiferent de tonul interlocutorului, continuă să-i răspunzi cu calm şi amabilitate. Până la urmă, îl vei dezarma.

4. Subliniază că ceea ce spui e demn de încredere. Nu te grăbi să îţi exprimi temerile şi îndoielile cu voce tare. În loc să spui, de pildă, „Nu cred că voi reuşi să fac cutare lucru în două zile”, spune „Cred că aş reuşi să fac cutare lucru în trei-patru zile”.

5. Nu-ţi transforma interlocutorul într-o ţintă. De multe ori, când ne deranjează comportamentul altora, ne considerăm îndreptăţiţi să îi criticăm. Cu această convingere începem discuţia -şi ne mirăm, pe urmă, că în loc să ajungem la o concluzie, nu facem decât să ne învinovăţim unul pe celălalt. De aceea, e mult mai bine să nu critici direct. Pomeneşte de ceea ce te supără, fără să învinovă-ţeşti pe cineva în mod direct pentru cele întâmplate.

6. Nu fi zgârcită cu laudele şi complimentele. E adevărat că „vorba dulce mult aduce”. Aşadar: începe discuţia cu un mic compliment sau o laudă (sinceră!). Vei vedea că imediat comunicarea va deveni mai bună.

Foto:Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton