Certurile. Pot fi sarea și piperul în unele cupluri, calvar și sursă de separare în altele. Certurile sunt în top 3 pe lista motivelor pentru care cuplurile se prezintă la mine în cabinet solicitând ajutor.
În terapie, vei observa că există mai multe abordări posibile pentru a gestiona astfel de situații, în funcție de școala sau paradigma în care e format psihoterapeutul tău. E bine să știi dinainte cam ce presupune fiecare metodă și cât de compatibil ești cu ea.
Certurile în psihoterapia cognitiv-comportamentală
Unul dintre primele lucruri pe care le vom face va fi să analizăm împreună o ceartă, urmărind să înțelegem care sunt obstacolele noastre:
– gândurile negative din acele momente (m-am săturat, ești leit maică-ta… nu te mai suport, ești un bădăran…dacă nu te luam eu…nicio ciorbă nu ești în stare să faci…toată ziua freci telecomanda, mișcă-te și du gunoiul ală măcar),
– stimulii care declanșează certurile (văd dezordine, vine băut acasă sau întârzie, mă critică),
După identificarea lor trecem la exerciții pentru acasă: mai întâi observăm pentru a ști ce avem de schimbat, apoi terapeutul recomandă pentru fiecare partener tehnici de schimbare a gândurilor negative, a comportamentelor care mențin certurile la infinit.
Certurile din perspectiva terapiei de familie
În acest tip de terapie vom identifica modelele noastre din trecut: cum reacționau părinții și bunicii noștri ca soți, ca parteneri ai cuplului? Privim peste mai multe generații și observăm cum se transmit unele tipare de comportament, pentru că atunci când suntem copii, preluăm foarte ușor orice din jurul nostru, absorbim totul precum un burete, iar conștientizările ajută.
Scopul terapiei este să spargem aceste circularități care se tot repetă mergând spre nevoile fiecăruia, pe emoțiile din acele momente. Cum te simți când el ridică tonul? Cum te simți când ea te critică? Ce ai avea nevoie să auzi în asemenea momente? Cum ți-ai dori să se comporte diferit partenerul/partenera?
Certurile din perspectiva terapiilor centrate pe soluții și a terapiilor strategice
În acest caz, vom aplica tehnici paradoxale, neobișnuite sau chiar amuzante, pentru că o mică schimbare introdusă în momentul certurilor poate ajuta la spargerea unui tipar.
Mai întâi putem analiza excepțiile pozitive: când nu vă certați? Ce este diferit? Cum reușiți să rămâneți/rămâi calm când ești provocat? Ce te ajută în acele momente?
După care putem introduce câte o mică schimbare: dacă de obicei vă certați în sufragerie, mutați cearta în bucătărie. Sau stabiliți un „program de ceartă”: puneți ceasul câte o jumătate de oră în fiecare seară și alternați: fiecare își va exprima pe rând nemulțumirile adunate unul o seară, celălalt în seara următoare.
Un psihoterapeut bun este flexibil, el are mai multe formări și știe cum să aleagă și să combine aceste metode în funcție de fiecare cuplu, care e definit de un ritm, valori și principii diferite.
Dincolo de aceste trei școli de psihoterapie, există numeroase alte strategii. În cadrulȘcolii de vară online “Introducere în psihoterapie”analizăm, de-a lungul a 6 săptămâni, 7 școli fundamentale cu tehnicile specifice și aplicații relevante. Înscrierile sunt deschise pe hepichub.ro.
Școala de vară se adresează oricui dorește să evolueze pe plan personal, dar și profesioniștilor din domenii înrudite, precum comunicare sau media, training sau coaching, studenților la psihologie, care pot descoperi rapid ce școală de formare li se potrivește. psihoterapeuților care doresc să dezvolte tehnicile și metodele pe care le aplică în cabinet.
Cine este Lucian Negoiță
Dr. Lucian Negoiță este psihoterapeut, formator și supervizor cu multiple formări în psihoterapii cognitiv-comportamentale, hipnoză clinică și ericksoniană, psihoterapii sistemice pentru cuplu și familii, psihoterapii scurte strategice și orientate pe soluții, psihoterapia schemelor cognitive. Studiile sale s-au desfășurat în România, America, Italia, Olanda și Scoția.
Este profesor asociat al Universității Ovidius din Constanța și al Universității Spiru Haret din București, director de programe al Institutului de Cercetare și Dezvoltare în Psihologie, formator al Asociației de Hipnoterapie și Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală. Este totodată fondatorul EMOTION CENTER – clinică de psihoterapie și dezvoltare personală, al platformei de psihoeducație și dezvoltare personală HepicHub și al Centrului de Practică în Mindfulness. Lucian Negoiță, în cei peste 15 ani de practică, a însoțit aproape 5.000 de persoane pe drumul schimbării și evoluției personale.