Timiditatea şi interacţiunea cu sexul opus

.

„Un strop de timiditate e cel mai puternic condiment al iubirii”, spunea un filosof grec. Tot ce depăşeşte însă acel strop afectează interacţiunea cu sexul opus, viaţa romantică a unei persoane,…
… plăcerea şi chiar sănătatea sexuală. Aşadar, lupta cu timiditatea trebuie purtată şi, mai ales, trebuie câştigată.

Mai multe studii de specialitate arată faptul că timiditatea încurajează sexul neprotejat. Potrivit celui mai recent studiu 63% dintre bărbaţi şi 52% dintre femei nu menţionează, în timpul preludiului, absolut nimic despre metoda de protecţie ce trebuie folosită.

Cum afectează timiditatea viaţa romantică?

Timiditatea poate oscila de la jenă şi ruşine, la anxietate şi atacuri de panică. În cazuri extreme poate fi vorba de o timiditate în faţa iubirii (love shyness). Ea se manifestă asemeni unei fobii. Atunci când incerci să interacţionezi cu o persoană care te atrage simţi mai degrabă anxietate decât emoţie.

Acest gen de timiditate poate ajunge să-ţi paralizeze întreaga viaţă romantică, anunţă autorul Brian Gilmartin. Stările copleşitoare pe care le simţi în timpul interacţiunii cu sexul opus, te pot determina să eviţi această interacţiune. Aşa ajungi să nu mai ai o viaţă romantică.

De ce apare acest tip de timiditate? Pentru că interacţiunea romantică se bazează pe anticiparea dorinţelor celuilalt şi confirmarea unor aşteptări atât de partea partenerului tău, cât şi din partea ta.

Cum afectează timiditatea viaţa sexuală?

Mai des întâlnită este însă timiditatea în dormitor. Timiditatea în aşternuturi duce la o viaţă sexuală nesatisfăctătoare pe mai multe căi.

În primul rând, activitatea sexuală presupune o lipsă de inhibţii în ceea ce priveşte instinctele sexuale primare. Această libertate a simţurilor nu se manifestă în cazul unei persoane timide, cel puţin, nu de faţă cu altă persoană.

Potrivit unui studiu, timiditatea este printre principalele cauze ale nemulţumirii pe plan sexual în cuplu.

În al doilea rând, activitatea sexuală poate fi afectată de timiditate din cauza unei comunicări ineficiente. Partenerului timid îi va fi greu să-i mărturisească celuilalt nevoile sale pe plan sexual.

Potrivit unui studiu, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii de timiditatea în dormitor. În jur de 25% dintre femei sunt timide în pat, spre deosebire de doar 5% dintre bărbaţi.

Cauzele sociale ale timidităţii în materie de sex

Uneori propriile inhibiţii legate de sex sunt rezultatul societăţii şi a educaţiei primite. Stephanie Vermeulen, consilier şi scriitor, susţine că cea mai mare vină pe plan social o poartă titulatura de „femeie uşoară” acordată cu uşurinţă de bărbaţi, dar şi de unele femei, acelor femei care fac sex fără să fie într-o relaţie serioasă.

În principiu, femeia este taxată dacă se bucură de propria sexualitate fără să fie implicată într-o relaţie.

E îndeajuns ca o femeie să fie acuzaţă de primul partener că nu a fost virgină din cauza lipsei sângerării, pentru ca aceasta să se simtă, mai departe, judecată de societate.

Un alt factor inhibator pentru o femeie este acela al perfecţiunii fizice. Ea poate deveni timidă în dormitor din cauza complexelor legate de imperfecţiuni precum „şunculiţe” sau celulită.

Filmele în care femeile reuşesc perfomanţa de a ajunge la orgasm în acelaşi timp cu partenerul, în numai câteva minute de acţiune reprezintă a altă cauză socială a timidităţii în dormitor.

Unele persoane nu se ambiţionează în faţa standardelor exagerat de ridicate, ci se complexează. Aşadar, o femeie care nu se comportă precum actriţele din filme, ar putea deveni timidă în pat, catalogându-se „anormală”.

Nici educaţia sexuală din timpul şcolii nu prea ajută. Metodele didactice nu prezintă sexul şi ca pe o activitate distractivă, ci doar ca pe una care implică multe riscuri.

Scapă de timiditate şi bucură-te de romantism şi sexualitate

Sexologul Marlene Wasserman spune că masturbarea este o cale eficientă de a scăpa de timiditatea în pat. Astfel ajungi să te familiarizezi cu propria sexualitate.

La fel de mult ajută şi să te expui goală în faţa partenerului şi să te studiezi cu atenţie într-o oglindă. Sexologul menţionează că o femeie ar trebui să-şi cunoască liniile labiilor la fel de bine precum le ştie pe cele ale feţei.

Din pacate, adaugă aceasta, doar ideea de a se plimba goale sau de a se studia în oglindă le îngrozeşte pe multe femei. Lipsa entuziasmului şi a interesului de a-ţi cunoaşte zonele intime la fel de bine precum restul corpului reprezintă efectele timidităţii excesive în dormitor.

Iată care sunt paşii prin care inhibi timiditatea:

1. Repetă în gând şi cu voce tare, dacă eşti întrebată, ca nu eşti o persoană timidă. Astfel vei ajunge să şi crezi acest lucru şi elimini partea conştientă a timidităţii. Astfel nu mai laşi autosugestia să-ţi adâncească timiditatea.

2. Renunţă să-ţi mai pese ce gândeşte restul lumii. Fii mai egoistă şi spune-ţi că meriţi să-ţi îndeplineşti toate dorinţele. Rămâi pozitivă, căci pesimismul hrăneşte timiditatea. Renunţă la speculaţii despre ce crede lumea despre tine. Nu toată lumea trebuie să te placă.

3. Relaxează-te! Nu eşti în permanenţă judecată. Frica de a fi judecată frâmântă majoritatea oamenilor timizi. Reţine că, în plan social, orice persoană are propriile griji şi propria imagine pozitivă de creat. Aşadar nu toată lumea stă cu ochiul pe tine, urmărindu-ţi fiecare greşeală, fiind gata să te taxeze.

4. Înfruntă de fiecare dată orice temere pe care o ai. Cu timpul temerile nu se vor mai forma atât de uşor şi nu vei mai şovăi atunci când vrei să-i scrii un sms bărbatului care te atrage, de exemplu.

Foto:
Shutterstock
 

    
Vedete din Romania Vedete internationale