Terapia de cuplu: o soluţie pentru tine?

.

Relaţiile ajunse în impas îşi pot găsi salvarea în terapia de cuplu! Rolul unui psiholog nu este acela de a vă oferi fericirea, ci de a vă ghida astfel încât să o descoperiţi singuri.
Dacă şi tu ai întrebări privind relaţia ta şi modul în care terapia de cuplu te poate ajuta, află răspunsurile în cele ce urmează de la trei specialişti în domeniu.

Când este indicată terapia de cuplu

„Terapia de cuplu poate trata problemele de comunicare sau pe cele sexuale, precum şi angoase ca gelozia şi infidelitatea”, afirmă psihologul Anca Samachis (cabinet de psihoterapie si consiliere „Anca Samachis„). În opinia psihologului terapia se adresează oricărui cuplu. Ea aduce multe beneficii şi celor care vin pentru a-şi optimiza relaţia.

Terapia de cuplu este însă o necesitate în cazul celor care sunt consumaţi de certuri, iar comunicarea dintre ei se rezumă la dialoguri formale, evitare sau la atacari verbale, consideră psihologul Gabriel Dinu (cabinet de psihologie „Psihosoluţii„).

Toţi cei trei specialişti susţin că eficienţa terapiei creşte atunci când amândoi îşi doresc împăcarea.

Totuşi, terapia de cuplu nu vă poate repara integritatea sentimentelor, specifică psihologul Jeni Chiriac care adaugă: „Dacă cei doi încă se mai iubesc, îşi pot aminti de sentimentele uitate în cadrul terapiei de cuplu.”

Care sunt metodele de terapie în cuplu

Terapia de cuplu se realizează în trei etape, potrivit psihologului Gabriel Dinu.

De regulă, prima şedinţă este cea în care terapeutul determină care sunt problemele existente în cuplu. Mai departe, în a doua etapă se identifică cauzele problemelor şi eventualele soluţii, iar în a treia etapă se trece la intervenţia practică prin tehnici de terapie specifice, care îşi propun să eficientizeze comunicarea dintre parteneri.

Terapeutul trebuie să rămână imparţial şi să îi facă pe cei doi să înţeleagă că nu este unul dintre ei mai vinovat decât celălalt, explică psihologul Jeni Chiriac. Uneori nici nu există un vinovat. Este vorba pur şi simplu de o nepotrivire. La terapie poţi afla cum diferenţele dintre sexe şi rolurile pe care le jucaţi în societate sau cele de educaţie vă fac să vă manifestaţi în moduri diferite, deşi aveţi simţiri asemănătoare. Rolul psihologului este să găsească punctele comune existente în cuplu, dar pe care cei doi nu le văd în momentul respectiv, adaugă specialistul.

Terapeutul îi poate ajuta pe parteneri să îşi traseze scopuri comune şi să îşi împartă responsabilităţile pentru a elimina motivele de conflict, mai precizează psihologul Anca Samachis.

Ţine cont de faptul că într-o relaţie de cuplu te dezvolţi atât independent, cât şi în raport cu cel de lângă tine. Aşa că trebuie să înveţi cum să formezi o echipă cu iubitul tău, dar şi să îi oferi intimitatea de care acesta are nevoie.

Printre tehnicile de terapie specifice, psihologul Jeni Chiriac menţionează şi temele de cuplu pe care partenerii le primesc de la terapeut.

O temă pe care psihologul o dă cuplurilor în care diferenţele dintre cei doi nasc multe divergenţe este următoarea: femeia aşterne pe o foaie 10 calităţi şi 10 defecte pe care le are în postura de iubită şi întocmeşte aceeaşi listă avându-l ca reper pe iubitul ei.  Bărbatul face şi el acelaşi lucru.

Cât despre şedinţele de terapie psihologii explică faptul că sunt necesare atât şedinţele individuale, pentru a se observa punctele de vedere ale amândurora, cât şi cele comune, în care vin ambii parteneri. Interacţiunea dintre cei doi oferă indicii vitale terapeutului, chiar dacă există o anumită cenzură pe care cei doi o aplică când păşesc pragul cabinetului.

Află în continuare câte şedinţe de terapie sunt necesare, cât costă terapia de cuplu, dar şi cât de eficientă este ea!

Page: 1 2

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale