Eviţi să-i spui că s-a îngrăşat sau cât ai cheltuit, din salariul lui, pe ultima pereche de pantofi? S-ar putea să fie o strategie înţeleaptă…. sau nu.
Un subiect devine tabu atunci când unul dintre parteneri reacţionează exagerat la primele discuţii pe tema respectivă. Poate fi vorba de părinţii săi, de preferinţele vestimentare, de prietenii apropiaţi, de hobby-uri, de dificultăţile de la job sau de emisiunile urmărite la televizor. Reacţiile pot fi de furie sau de răceală şi sunt un semn că a fost atins un punct sensibil. Oamenii se identifică cu cei apropiaţi, precum şi cu ceea ce fac sau cu proprietăţile lor, aşa încât orice critică nevinovată poate fi percepută ca o lipsă de înţe-
legere sau de respect. Totuşi, evitarea totală a subiectului respectiv şi transformarea lui în tabu nu este de dorit. Poţi folosi mai mult tact, poţi da sugestii şi niciodată ordine. Poţi să-ţi asumi riscul de a nu fi de acord cu celălalt şi chiar riscul unor mici dezbateri. În unele privinţe o să fie nevoie de compromisuri şi toleranţă. Şi o să descoperi că e mai uşor să faci un compromis după ce îţi exprimi propriul tău punct de vedere.
Foştii iubiţi
Există diverse teorii despre cât povestim despre foştii iubiţi. Cei care apreciază sinceritatea şi nu-şi dau seama cât de mult se sperie romantismul de ea vor opta pentru o prezentare clară a trecutului lor, chiar la începutul unei relaţii. Aşa cum sunt obişnuiţi să trimită un CV când vor să se angajeze într-un loc nou de muncă, la fel îşi prezintă istoricul relaţional şi sexual, în ideea că celălalt trebuie să ştie cu cine are de-a face. Pretind acelaşi lucru, la rândul lor, şi se supără când le sunt ascunse detalii, presupunând că există ceva necurat la mijloc. Pe de o parte, această afişare a trecutului intim îl bagatelizează, dar bagatelizează şi prezentul: relaţia actuală e doar una în continuarea celor trecute, cu siguranţă nu mai importantă. Respectul faţă de trecut şi discreţia sunt de preferat. Poţi să dai câteva detalii legate de despărţiri. Evită însă orice picanterii şi orice enunţuri dispreţuitoare despre foştii parteneri. Focalizează-te pe prezent şi nu da voie trecutului să devină important.
Aspectul fizic
Aspectul fizic poate apărea în discuţie, şi chiar este bine să îi vorbeşti iubitului tău despre corpul lui, dar nu la rece, direct, ci încearcă să pui accentul pe calităţile lui, pe ceea ce este frumos şi plăcut. Lasă deoparte replicile de seducţie în care nu crezi şi exprimă-ţi sincer admiraţia sau atracţia. Partenerul va aprecia această abordare. Simţindu-se admirat, va înflori chiar sub ochii tău. Poţi să strecori apoi şi sugestii legate de ceea ce ai vrea să schimbe: poate ţi-ai dori să poarte haine diferite, o altă coafură, să mai slăbească sau să mai pună câteva kilograme. Exprimă-te cu delicateţe, aceste remarci îl vor încuraja pe celălalt să facă schimbările respective. Criticile nu sunt recomandate; l-ar împovăra şi-ar strica relaţia.
Când facem un copil?
Exista cândva o frică a bărbatului că femeia îi va face un copil şi apoi îl va „lega”. S-au mai născut recent temeri, tot ale bărbaţilor, că femeia e prea preocupată de carieră sau de propria ei persoană şi nu vrea copii. Sau că nu va fi o mamă bună. Dar nu numai bărbaţii au temeri, femeile se tem şi ele că el nu vrea să se implice într-o relaţie, vrea să mai zburde, în timp ce ea îşi aude ceasul biologic şi se sperie când îi trece prin cap că ar putea să îmbătrânească singură. Ar vrea să ştie, înainte de a se implica într-o relaţie, dacă el e pregătit să aibă o familie. Nu contează că raţiunea îi spune că nici ea nu e sigură dacă vrea să aibă copii cu el, pentru că nu îl cunoaşte şi nu ştie ce fel de persoană este. Când toate aceste temeri sunt combinate, terenul discuţiei despre copii devine foarte alunecos. Este bine să-l ocoliţi cu discreţie, până vă cunoaşteţi mai bine şi vă puteţi da seama, în mod realist, dacă există şansa unui viitor comun. Niciun subiect nu e inabordabil, dar fiecare are timpul lui şi tonul potrivit cu care poate fi abordat.
Cifrele şi romantismul nu fac casă bună
E greu de spus dacă e bine sau nu să vorbeşti despre bani. Totuşi, dacă locuiţi împreună, e bine să tranşaţi lucrurile.
Cu siguranţă, e bine să clarifici aspectele financiare atunci când pleci într-o vacanţă cu celălalt, când ieşiţi în oraş şi, mai ales, când locuiţi împreună. Aici, exprimările vagi nu-şi au locul. Aranjamentele trebuie să respecte valorile fiecăruia în parte. Este dificil, pentru că nu există reguli. Cuplul modern a depăşit faza în care femeia era „întreţinută” de bărbat, totuşi întâlnim femei independente financiar care se simt iubite doar dacă el plăteşte totdeauna, precum şi bărbaţi care se simt mai puţin bărbaţi dacă partenerele lor nu depind financiar de ei. Discuţiile prea clare şi precise pot totuşi îndepărta romantismul. Ar trebui găsită o soluţie pentru a te asigura că lucrurile sunt clare şi bune pentru amândoi, fără a folosi multe cifre.