Problemele de cuplu nu sunt un secret pentru nimeni. Ele pot apărea și în relațiile care în aparență par desăvârșite – și nu este nicio rușine în acest lucru. Dar care este sursa lor, la urma urmelor?
Am discutat cu Gáspár György, psihoterapeut de cuplu și președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, pentru a înțelege mai bine de ce se ceartă cele mai multe cupluri de români, din punctul de vedere a unui specialist. El a explicat în detaliu sursa acestor probleme. „Experiența de clinician îmi confirmă că, în general, lipsa inteligenței relaționale reprezintă motivul principal care duce la înstrăinare și suferință, atunci când vorbim despre viața în doi”, a zis el.
Te-ai putea întreba totuși de ce nu se vede lipsa inteligenței artificiale încă de la începutul relației. „Ba s-a văzut, dar nu i-a împiedicat să-și întemeieze o relație, pentru că dragostea romantică e atotputernică”, a explicat György. „Atât de puternică, încât estompează celelalte nepotriviri. Necazul e că, în timp, dragostea romantică se învechește și, în acest punct, ni se deschid în față două căi: ori se maturizează ca șampania (fiind urmărită an de an, cu o grijă inteligentă și prin metode răsverificate), ori se acrește ca poșirca (uitată peste vară, cu ignoranță, în hambar, într-o damigeană de plastic). «Acreala» […] determină pierderea conexiunii sigure dintre parteneri, odată ce dragostea romantică se ofilește și nu mai susține prin forțe proprii legătura inițială. Și abia acum devine evidentă lipsa inteligenței emoționale”.
Mai există însă un motiv, după cum a subliniat György. „Adesea, un motiv secundar îl reprezintă rănile relaționale cu care venim de acasă, din familia de origine, și pe care, în mod inconștient, încercăm să le vindecăm prin relația de cuplu”, a spus psihoterapeutul. „Dar – dacă nu ne cunoaștem suficient de bine propria persoană și dacă nu suntem în contact cu sufletul nostru – va fi extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, să-l cunoaștem cu adevărat pe cel de lângă noi și să păstrăm conexiunea psihologică cu acesta. Știința zilelor noastre ne arată, foarte clar, că relațiile au acea putere de a scoate la suprafață tot ce este mai bun, dar și tot ce este mai rău în noi. Intimitatea ne face vulnerabili ca niște copii, apoi ne împinge să ne zgândărim reciproc vechile răni emoționale până la sânge și… în final tot ea ne și vindecă, dacă învățăm să vedem lumina din noi și din celălalt”.
În numărul de octombrie al revistei Unica vei găsi interviul cu Gáspár György în întregime, unde vorbește despre problemele cu care vin cel mai des românii la el, mișcarea #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia și conferința Epic Talk de pe 26 octombrie, unde este bine-venit oricine vrea să se înțeleagă mai bine pe sine și pe cei din jur.
Sursa foto – 123rf.com
Ultima modificare septembrie 27, 2019 11:55 am