Ne spunem mai uşor „adio”. Cât de repede se despart cuplurile

.

Conform statisticilor, una din trei căsătorii se termină la tribunal. Ne putem întreba de ce nu mai există căsnicii stabile ca ale bunicilor noştri, iar răspunsul este destul de la îndemână.
Principalele cauze de desparţire invocate la tribunal sunt: infidelitatea, alcoolismul şi violenţele fizice. Exista şi multe cupluri care se despart de comun acord. Sunt de trei ori mai multe femei decât barbaţi care iniţiaza acţiunea. În prezent, oamenii aleg cu mai multa uşurinţa sa divorţeze „pentru ca, din punct de vedere social, acest lucru nu mai este privit ca un stigmat”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Lipsa de implicare

Se pare ca foarte mulţi soţi se plâng de lipsa de implicare a celuilalt în casnicie. Daca eşti nemulţumita ca el nu-ţi da suficienta atenţie, nu te ajuta, nu petrece destul timp cu tine, ar fi cazul sa îi spui ce îţi doreşti. Uneori, o astfel de problema poate trece neobservata pentru el. Totodata, daca tu eşti cea care pare ca s-a „maritat” cu serviciul sau cu gospodaria, organizeaza-te în aşa fel încât sa poţi sta şi cu el. Cere-i şi lui ajutorul pentru a ieşi la liman şi a va bucura mai mult de viaţa, împreuna.

Certurile

Tensiunile frecvente erodeaza o relaţie. Uneori, merita mai degraba sa accepţi punctul lui de vedere, decât sa aveţi iar o disputa. Certurile, chiar daca nu violente, transforma casnicia voastra într-un câmp de lupta, iar pâna la urma unul dintre voi, sau chiar amândoi, se va satura şi va dori sa plece doar pentru a avea linişte.

Infidelitatea

Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive. Dupa un astfel de episod, unii mai reuşesc sa îşi refaca relaţia, dar cei mai mulţi se reîntâlnesc doar la tribunal. Este interesant faptul ca femeile au mai multa dispoziţie de a-şi ierta soţii infi deli, pe când barbaţii, chiar daca şi ei au calcat strâmb, accepta mai greu sa treaca peste faptul ca au fost înşelaţi.

Căsătoria pripită

Este bine cunoscută zicala: „Nu te grabi ca fata mare la maritat”, dar puţini mai ţin cont de ea atunci când dragostea îi mâna catre starea civila pentru a-şi oficializa relaţia. Şi astfel ajung, mai devreme sau mai târziu, în biroul notarului sau al avocatului, pentru a semna actele de divorţ. Cei doi ar fi indicat sa se cunoasca bine înainte şi sa aiba o doza serioasa de maturitate.

Asteptari nerealiste

Aici, femeile sunt fruntaşe. Crescute de mici cu poveşti de dragoste şi filme romantice, viseaza la o iubire de basm. Confruntate cu realitatea, multe se grabesc sa divorţeze. Ar trebui sa faca distincţia între fantezie şi realitate şi sa nu lase „vrabia din mâna”, cautând mereu un tip de barbat care nu exista.

Violenţa domestică

În acest caz, nu mai încape discuţie ca divorţul e cea mai buna soluţie. Şi atunci când partenerul face frecvent abuz de bautura sau este consumator de droguri, femeia nu ar trebui sa se puna în pericol ramânând lânga el. Totuşi, multe românce aleg mai degraba sa stea cu un barbat violent decât sa se desparta de el. De multe ori, în cazul soţiilor dependenţilor, multe dintre acestea le întreţin viciul, crezând ca astfel îi ajuta. Soluţia ar fi însa sa apeleze la un specialist care sa îi poata ajuta pe ambii.

Imaturitatea

„În prezent, femeile sunt independente financiar şi îşi permit sa se întreţina singure, aşa ca nu mai depind de soţ şi pot alege sa traiasca singure, daca asta îşi doresc. Dar alte separari sunt cauzate de probleme cu care se confrunta cuplul (rata mare a şomajului, salarii prea mici, stat peste program la serviciu etc.). Sunt şi dificultaţi de ordin psihologic, cum ar fi comunicarea defectuoasa, lipsa abilitaţii de a-şi îndeplini dorinţele în cuplu fara a-l leza pe celalalt, timpul insuficient petrecut împreuna din cauza jobului prea solicitant.
Observ ca divorţeaza, în special, cuplurile tinere. Cauza principala aş zice ca e, pâna la urma, imaturitatea cu care trateaza problemele, dar şi lipsa respectului. I-ar putea ajuta sa ramâna împreuna terapia de cuplu, comunicarea eficienta, discutarea frustrarilor (în loc de a le acumula), asumarea fiecaruia a parţii lui din vina, gasirea împreuna a strategiilor pentru ieşirea din criza.”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton