Acnee, schimbarea vocii, tuleie… Toate aceste modificări vin deodată pe capul unui adolescent și tocmai acum, când ar vrea, parcă mai mult ca oricând, să fie plăcut de toată lumea.
Unii tineri ajung chiar să își dorească să nu mai iasă din casă, doar ca să nu le fie văzute nesuferitele coșuri, de care li se pare că nu vor mai scăpa vreodată. Dacă și copilul tău are așa o problemă, nu îl lua în râs. Pentru el, aceste schimbări pot lua dimensiunea unei adevărate catastrofe.
Hormonii, buni și răi
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu ne explică faptul că „dintre factorii care influențează procesele de creștere, glandele cu secreție internă au un rol deosebit. Hormonii pe care îi eliberează acestea ajută la dezvoltarea copilului, dar aceste modificări care au loc în corpul lor au și efecte negative neplăcute, cum ar fi acneea. Explică-i adolescentului, într-o manieră pozitivă, că aceste modificări hormonale sunt răspunzătoare pentru neplăcerile pe care le are, dar că ele se vor estompa cu timpul și, apoi, vor dispărea”.
Cum îl poți ajuta
► Dacă este nevoie, mergi cu el la un medic (dermatolog, endocrinolog etc.). Uneori, pentru o acnee mai puțin severă sunt suficiente tratamentele pe care le găsești prin magazine. La fel, pentru păr prea gras se găsesc soluțiile necesare în comerț. ► Vorbește cu fata ta despre schimbările care au loc în corpul ei și dă-i sfaturi de îngrijire. La fel, roagă-l pe soțul tău să vorbească cu băiatul, să îl învețe să se radă, dar și să îi povestească despre situaţiile prin care a trecut și el pe când era la această vârstă. ► Explică-i să aibă răbdare, că evoluția nu se va produce peste noapte. În ceea ce privește acneea, poate dura, în mod obișnuit, trei luni până ce tenul va reveni la normal, iar tratamentul trebuie urmat zi de zi, timp îndelungat. ► Încurajează-l să mănânce sănătos și să facă sport în mod regulat. Astfel, i se vor îmbunătăți atât aspectul fizic, cât și starea psihică. ► Dacă problemele persistă și adolescentul pare deprimat, încurajează-l să apeleze la sfatul unui specialist. Poate fi chiar psihologul din școala pe care o frecventează.
FII ALĂTURI DE EL!
„Pe lângă schimbările fizice evidente care apar în organism, adolescența aduce cu sine și o mare sensibilitate. Viața lor interioară se complică și se diversifică. Intensitatea emoțiilor este în relație directă cu însemnătatea pe care o au pentru adolescent diverse fenomene, obiecte sau persoane. El trăiește la maximum orice, se implică emoțional foarte tare și este foarte sensibil la critică. Perioada adolescenței lasă urme adânci, dacă se întâmplă să fie respins. Pentru că nu are maturitatea emoțională ca să ia un refuz ca atare, se va gândi că e ceva în neregulă cu el însuşi. Își va pierde stima de sine și ar putea ajunge chiar la depresii majore, dacă nu are un sprijin emoțional. Părinții trebuie să îl susțină necondiționat, să nu îl judece, să îl ajute să depășească problema și să îi insufle sentimentul că are valoare.”
Foto: Thinkstock