Sfaturile psihologului pentru părinții de gemeni

.
Cum e treaba cu legătură specială dintre gemeni, cu ce dificultăți se confruntă părinții și care este părerea psihologului Ana Pantazescu-Ana,despre “managementul” emoțional din familiile cu gemeni

.

Când vine în familie un copil, acesta divide timpul noilor părinți astfel încât există din ce în ce mai puțin timp petrecut în doi. Mama este cea care de cele mai multe ori este responsabilă pentru tura de noapte, tatăl se duce la muncă, și când vine acasă îi oferă posibilitatea partenerei să facă ceea ce nu poate când are grijă de cel mic. Acum imaginați-va cum se împarte timpul, sau mai bine zis, cum nu se împarte, când sunt gemeni! Dificultățile sunt numeroase, de la cine stă cu care bebeluș în care parte a zilei, la lipsa completă de timp personal a fiecărui părinte, și pentru o perioada mare lipsa intimităților în cuplu.
Când vorbesc de intimități nu mă refer doar la intimitatea sexuală, ci și la cea emoțională, cea care se menține prin comunicare, legătură afectivă și empatie. Nu este ușor să crești doi bebeluși de aceeași vârstă care au aceleași nevoi cam în același timp. E drept că odată cu trecerea timpului provocările sunt din ce în ce mai diverse, însă nu diferă cu mult în conținut față de provocările părinților de copii unici, ci, într-un mod deloc banal, doar sunt duble.

Celebra legătură între copiii gemeni
Există un motiv pentru care unele studii se fac pe gemeni. Ei sunt unici în felul lor. Simplu fapt că au stat în același pântec timp de nouă luni, îmbrățișați, simțindu-și unul altuia corpul și bătăile inimii a condus la crearea unei legături profunde, aceea de oglindire emoțională. Noi, oamenii, comunicăm în proporție de 90 % prin limbaj corporal, așa încât gemenii folosesc acest atu ca o premisă pentru a contura o formă de comunicare unică între ei – propriul limbaj. Este suficient să se uite unul la altul și să știe ce intenții are celălalt, ce anume își dorește și mai ales cum să îi răspundă.

Diferențiere sau simbioză perfectă?
Încă de când sunt mici este bine să îi diferențiem. Până la urmă fiecare are propriul nume, și sunt doi copii diferiți. Într-adevăr este drăgălaș să îi vezi îmbrăcăți la fel, să stea împreună, să fie mereu unul lângă altul; însă asta este nevoia părinților de a sublinia cât de deosebiți cunt copiii lor doar pentru că sunt gemeni. Ar fi de preferat pentru o bună dezvoltare emoțională și intelectuală să nu îi tratăm că și cum ar fi aceași persoană. Adică să aibă fiecare hainele lui, jucăriile lui, patul lui, și în măsură posibilităților, camera lui! Referitor la perioda în care trebuie să se ducă la școală, cel mai bine ar fi să îi întrebați dacă vor în aceași clasa, lăsăți-i pe ei să decidă și să își asume schimbări, face parte din maturizarea lor. În orice lucru pe care îl fac copiii susțineți-i în a lua alegeri singuri, și gândiți-va la ce fel de adulți vor deveni. Poate că acum este drăguț să îi vezi mereu împreună, însă că adulți nu prea mai este, vorbim aici însă de o formă de dependență. O să aibă nevoie să își facă prieteni diferiți, preferințe diferite, hobby-uri diferite, și să aibă experiențe diferite.

Sfaturi pentru părinții de gemeni
Să nu uite că au fost un cuplu înainte de a fi părinți, și dacă au pe cine conta să stea cu cei mici, să își facă timp să fie soț și soție, iubit și iubită. Este ușor să te afunzi în obligațiile de părinte.
Este bine că va exista la un moment dat rivalitate între cei mici, e și normal, se descoperă și vor să vadă de ce anume sunt în stare. Ar fi bine ca parintii să nu țină partea niciunuia și nici să nu le dea de înțeles că îl preferă pe unul în detrimentul celuilalt. Deși se ceartă, ei sunt frați, și sunt și gemeni pe deasupra, iar legătură lor este chiar deosebită.
Ori de câte ori vor apărea dispute între ei, să învețe să le asculte fiecăruia partea, și să învețe pe copii la rândul lor, să empatizeze cu fratele/sora sa. Doar așa se va putea crea ocazia unei lecții cu fiecare dificultate.
Părinții de gemeni nu țin scorul și nu fac comparații între ei. Nu ar fi indicat să folosim fraze ca: “Fratele tău face X lucru, tu de ce nu ești ca el?” Nu veți face altceva decât să anihilați încrederea pe care vi-o acordă, cum că îi vedeți deosebiți, deși ei sunt identici fizic! Tot ceea ce vor face de la un moment dat, va fi să demonstreze lumii și sieși că sunt altă persoană decât fratele sau sora sa. Nesusținându-i, există riscul să crească cu complexe de inferioriate, care conduc la teribila supunere și nevoie de aprobare din partea persoanelor de interes.
Indiferent de împrejurări, a avea gemeni este o raritate, ceva deosebit, așa încât și modul de a-i crește este puțin diferit. Important este să îi susțineți necondiționat, și să îi iubiți la fel de necondiționat.

Foto: Pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton