O relaţie nu se rupe deodată. În timp, pot apărea semne că lucrurile nu stau chiar atât de bine. Află care sunt acestea și ce poți face ca să poți preîntâmpina un eventual dezastru.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu îți recomandă câteva strategii ca să nu ajungi în impas. În primul rând, nu este bine să ai așteptări nerealiste, cum ar fi să nu vă certați niciodată. Vor exista conflicte, dar este mai important cum le gestionați.
► Ceartă-te „inteligent”
Atunci când sunteți în dezacord, nu vorbiți decât despre problema respectivă. Nu aduceți și altele în discuție, lucruri care nu au legătură cu subiectul. De exemplu, dacă ești nemulțumită că nu a spălat vasele într-o seară, deși îți promisese că va face asta, nu-i spune și că te nemulțumește și că își lasă ciorapii prin casă și, în plus, s-a și uitat cam prea mult la o verișoară de-a ta acum vreo doi ani, când ați stat la aceeași masă la o nuntă. Nu vei face decât să iști un scandal și să nu rezolvi nimic.
► Spune lucrurilor pe nume
Mai bine discuți doar despre problema ivită în ziua aceea. Așa ai și mai multe șanse ca el să remedieze situația care te deranjează și nici nu vor veni nori negri care să pună în pericol buna voastră înțelegere. Dacă ați trecut de un anumit subiect și tu nu ai reușit să spui tot ce ai fi vrut, nu rămâne să te tot gândești la asta și să izbucnești altă dată din cu totul alt motiv. Prinde momentul potrivit în care să-ți exprimi nemulțumirea și să găsiți o cale de a o rezolva. Psihologul te mai avertizează să nu presupui că partenerul tău știe și ce nu i-ai spus. Noi, femeile, credem că celălalt ne poate ghici gândurile din câteva indicii, dar bărbaților trebuie să le zici pe șleau ce te supără.
CE SĂ-ȚI DEA DE GÂNDIT:
►nu mai comunicați eficient;
►nu mai aveți cuvinte de apreciere unul pentru celălalt, vă criticați în exces, vânându-vă greșelile unul altuia;
►vă certați și/sau vă jigniți unul pe celălalt în majoritatea timpului petrecut împreună;
►nu mai găsiți subiecte interesante de discuție, nu vă mai face plăcere să petreceți timp împreună;
►nu mai aveți prieteni sau, din contră, petreceți prea mult timp cu prietenii;
►el lipsește de acasă nejustificat;
►aveți relații sexuale rar sau deloc;
►în viața lui sau a ta au apărut activități noi, în care celălalt nu e acceptat să participe;
►suporți singură cheltuielile casei;
►îți compari soțul cu cel al prietenei sau, pur și simplu, cu un alt bărbat.
EVALUĂRI PERIODICE
Ca să nu ajungeți la un moment în care să fie prea târziu, este bine să vă faceți timp periodic ca să evaluați situația. Cere-i partenerului să-ți spună cum se simte, ce îi place și ce nu. La fel, zi-i și tu ce ți-ai dori de la relație, ce este bine, dar și ce te nemulțumește. Cunosc cupluri care, la o perioadă de câțiva ani, se așază și discută: „Ce putem face ca relația noastră să meargă mai bine? Este nevoie de un efort mai mare?”. Dacă aveți (și este normal să aveți) conflicte, nu vă culcați niciodată seara fără să vă împăcați. Dacă nu faceți asta, a doua zi va fi mai greu.