O fi oare adevărat că viața sexuală se îmbunătățește odată cu trecerea anilor, așa cum spun unii? Să fie datorită experienței sau faptului că partenerii încep să se cunoască mai bine, cu timpul? Sau este pur şi simplu legendă?
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu ne-a confirmat că, de cele mai multe ori, relația cu același partener devine mai bună cu timpul, cu o condiție: ca între cei doi să existe o bună comunicare și înțelegere a nevoilor celuilalt.
► Rodajul cuplului se face în cinci ani
„Dacă la începutul unei relații un bărbat din doi se confruntă cu problema ejaculării precoce, după cinci ani doar unul din patru este afectat de această problemă. La fel stau lucrurile și când vine vorba de femei: după aproximativ cinci ani de relație, femeile ating mai ușor orgasmul”, ne-a lămurit psihologul. Explicația ar fi că, în timp, „partenerii se obișnuiesc unul cu altul, se cunosc mai bine, sunt mai relaxați, au mai multă încredere unul în celălalt, ştiu cum să primească și să ofere plăcere”.
Pe de altă parte, nașterea copiilor poate însemna o schimbare în viața sexuală a cuplului. Atenția femeilor se concentrează mai ales asupra celor mici, iar partenerul poate să ajungă în planul doi. Important este ca această pauză să nu se prelungească prea mult, altfel, avertizează Cristina Ion-Rădulescu, lipsa îndelungată a relațiilor sexuale în cuplu ar duce la dezechilibre în viața de familie și, pe termen lung, chiar la despărțire sau la o conviețuire de genul „singurătate în doi”.
► Dragostea nu trebuie să fie o constrângere
Pentru ca lucrurile să evolueze în bine și să nu se instaleze plictiseala, nu te lăsa acaparată complet de grijile și de treburile casnice, astfel încât să uiți cu totul de partener. Este important să acorzi timp îngrijirii personale și să faci și lucruri care să îți aducă plăcere, astfel încât să fii mai relaxată și mai atrăgătoare.
Nu folosi sexul ca monedă de schimb: „faci ce vreau eu și atunci facem dragoste”. În măsura în care amorul devine un mod de constrângere a partenerului nu mai poate fi vorba de plăcere. Pe de altă parte, ar trebui să existe o comunicare bună și să vă înțelegeți unul pe celălalt în cazurile în care unul are dorinţă și altul nu, fie din cauza oboselii, fie din altă cauză.
LA 40 DE ANI, FEMEIA SE SIMTE ÎMPLINITĂ
„Sexualitatea femeii este cu adevărat diferită și în funcție de vârsta pe care o traversează. Paradoxal, la 20 de ani nu este atât de bine ca la 40. La prima tinerețe, femeia își cunoaște mai puțin corpul și știe prea puțin cum să ajungă la orgasm. Grijile materiale, teama de o sarcină nedorită, nesiguranța că va rămâne cu acel partener pot fi factori care să scadă plăcerea sexuală. În plus, la această vârstă se întâmplă ca femeia să se dăruiască din tot felul de motive, care nu sunt neapărat cele bune și astfel anxietatea ei crește. Lipsa încrederii în ea sau lipsa de experiență pot fi factori care să o determine să facă sex doar pentru a-și satisface partenerul, pentru a-l cuceri ori a-l păstra sau doar pentru a-i arăta afecțiune. La 40 de ani, în schimb, este mai încrezătoare în forțele proprii, știe cum să ajungă la orgasm, este mai sigură pe relația cu partenerul ei (care, cel mai probabil, durează de ceva vreme), lipsurile materiale nu mai sunt atât de apăsătoare, iar riscul unei sarcini nedorite este aproape inexistent.”