Sex: Când şi cum să-i spui că ai o boală cu transmitere sexuală

.

O boală cu transmitere sexuală – BTS, pe scurt, nu este un lucru de glumit şi nici de ţinut ascuns atunci când există posibilitatea să o fi dat mai departe. În plus, fiind vorba de un subiect atât de delicat, trebuie să găseşti momentul potrivit pentru a discuta cu partenerul tău actual şi chiar cu foştii iubiţi.
O BTS vine întotdeauna cu două provocări pentru tine: una de ordin fizic, care implică recunoaşterea simptomelor, mersul la medicul ginecolog şi tratarea bolii, dar şi una de ordin emoţional. Pentru cele mai multe persoane, o boală cu transmitere sexuală poate fi o experienţă foarte traumatizantă şi ruşinoasă, însă dacă nu pot trece peste acea ruşine pe care o simt, cu greu vor reuşi să şi discute despre această problemă cu partenerii.
Nu eşti singură
În primul rând trebuie să ştii că nu eşti singura femeie din lume care a luat vreodată o astfel de boală. De exemplu, o treime din femeile din toată lumea au sau au avut la un moment dat în viaţă HPV – Human Papiloma Virus. În plus, gândeşte-te că nu ai motive să îţi fie ruşine că ai o BTS – atunci când te îmbolnăveşti în sezonul rece nu îţi este ruşine. Totuşi, faptul că îţi este ruşine nu trebuie să te oprească din a-i spune partenerului tău.
Mai întâi, testează-te
Din fericire, cele mai multe boli cu transmitere sexuală pot fi tratate şi sunt întâlnite destul de des. Chiar şi cele care încă nu au un tratament, ca herpesul sau HIV/SIDA, pot fi ţinute în frâu, deşi încă există riscul să le transmiţi mai departe.
Cele mai multe boli au semne evidente, însă problemele apar atunci când nu au simptome şi nu ştii că ai o astfel de afecţiune. Din păcate, organismul uman nu poate scăpa singur de BTS şi dacă nu te tratezi la timp, poate cauza daune permanente. De aceea este foarte important să te testezi des dacă ai o viaţă sexuală activă şi mai mulţi parteneri.
Imaginează-ţi că rolurile ar putea fi inversate
Cum te-ai simţi dacă partenerul tău ar fi fost cel cu BTS, dar nu ţi-ar fi spus adevărul? Este dreptul oricărei persoane să ştie când sănătatea sa este în pericol.

Citeşte mai multe pe pagina următoare!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton