Dacă te aştepţi să nu se fi schimbat nimic, te înşeli. Naşterea este un proces destul de dificil, cu atât mai mult cu cât se produce pe cale naturală. Aşa că trebuie să fii precaută!
O dată cu naşterea, flora sensibilă a vaginului suferă transformări şi are nevoie de câteva săptămâni pentru a se reface. Mai mult, venirea pe lume a unui copil implică o serie de schimbări, atât din punct de vedere hormonal, cât şi emoţional. Foarte puţine femei se simt atrăgătoare, mai ales după ce realizează că nu e uşor să scape de kilogramele „câştigate” în timpul sarcinii. În consecinţă, actul sexual nu poate fi (în primele luni) la fel de intens, aşa că tu şi partenerul tău trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare.
Pregătiţi pentru… dragoste?
Specialiştii spun că o femeie nu are voie să aibă nici un fel de contact sexual, până la primul control postnatal. Această examinare are loc, de obicei, după şase săpămâni de la naştere. Chiar şi atunci, s-ar putea să nu te simţi pregătită să duci la bun sfârşit actul sexual. Nu trebuie să te simţi vinovată sau frustrată din această cauză, în general, procesul de vindecare durează până la 3 luni. Poţi încerca alternative ale sexului normal, atât timp cât doreşti să îţi satisfaci partenerul. Însă fii foarte precaută cu igiena vaginală, care trebuie menţinută impecabilă, până la vindecare. Oricum ar fi, este indicat să ceri sfatul doctorului tău.
Sentimentele pentru nou-născut afectează viaţa intimă
Vei observa că cea mai mare parte a timpului i-o vei dedica bebeluşului, lăsând orice altceva într-un plan secund. Majoritatea proaspeţilor părinţi se simt epuizaţi, pentru că nu au parte de suficientă odihnă. Această situaţie poate dura de la câteva luni, până la primii doi ani din viaţa copilului. În această perioadă pot interveni probleme în cuplu, pentru că bărbatul are senzaţia că este dat la o parte şi că toată
atenţia ta este îndreptată înspre cel mic. Iar de aici pot apărea depresiile lui postnatale.