Te trec apele, îţi pierzi apetitul sexual, ai menstruaţii neregulate şi ai bufeuri. Tragi linie şi un singur lucru îţi vine în minte: menopauza.
Menopauza este finalul oficial al fertilităţii unei femei, odată cu ea venind şi ultima menstruaţie. Menopauza se strecoară în vieţile noastre adesea la vârsta de 50 de ani, însă poate avea loc cu ani mai devreme sau mai târziu.
Menopauza înseamnă şi că organismul unei femei produce mai puţin testosteron, iar nivelul de estrogen scade, ceea ce duce la pierderea apetitului sexual, afectând în acelaşi timp şi lubrifierea naturală a vaginului. Din această cauză, sexul poate crea un disconfort, însă soluţia în acest caz este destul de simplă.
Pentru a putea trece peste acest hop, preludiul, masajele senzuale şi chiar masturbarea trebuie să dureze mai mult timp, tocmai pentru a nu se crea acel disconfort. În plus, dacă în tinereţe nici nu te gândeai să foloseşti lubrifiant, acum ţi-ar putea deveni cel mai bun prieten.
Pe de altă parte, odată cu menopauza nu vei mai avea menstruaţii, astfel că vei scăpa de durerile enervante, vei putea face sex oricând şi nu va mai exista teama de sarcini nedorite.
Tratamente şi terapii
Odată cu menopauza trebuie să faci câteva schimbări în viaţa ta, precum alimentele consummate, medicamentele pe care le iei şi exerciţiile fizice.
Dietă: Multe femei s-au plâns că la menopauză au început să se îngraşe foarte mult. De aceea ai putea introduce în dieta ta mai multe produse din soia, fructe şi legume.
Exerciţii: Odată cu sănătatea fizică, prin exerciţii îţi vei îmbunătăţi şi starea de spirit – potrivit medicilor, celel mai multe la menopauză devin deprimate.
Terapii: Înlocuirea hormonilor
Tratamentul medical al stadiilor menopauzei (perimenopauză, menopauză şi postmenopauză) presupune alimentarea organismului cu estrogen şi/sau progesteron, pentru a combate efectele neplăcute.
Foto: Thinkstock
Indiciul de astăzi este: chirurgie