Abstinenţa ca mod de viaţă
Ca mod de a trăi, abstinenţa este asociată adesea ascetismului filosofic sau religios, distinct de castitatea dinainte de căsnicie. Abstinenţa sexuală este văzută ca un act de control asupra dorinţei de a-ţi satisface nevoile fiziologice, însă nu înseamnă să fii şi cast.
Mai mult, abstinenţa este adesea practicată de persoane care refuză să trăiască asemenea celor din jur, într-o lume a consumului sau de cei care consideră că vei ajunge la o condiţie spirituală superioară doar dacă nu îţi satisfaci instinctele primare.
Efectele fizice şi psihologice ale abstinenţei
În primul rând, abstinenţa sexuală înseamnă reducerea riscului de a contracta boli cu transmitere sexuală, dar şi posibilitatea unei sarcini nedorite – de aceea se şi spune că abstinenţa este cea mai bună metodă de contracepţie.
Pe de altă parte, activitatea sexuală este sănătoasă atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, pentru că reduce riscul bolilor cardiovasculare, arde calorii, te menţine în formă, îţi îmbunătăţeşte sistemul imunitar. În plus, potrivit unui studiu efectuat recent în Marea Britanie arată că bărbaţii tineri care ejaculează de mai mult de cinci ori pe săptămână reduc cu o treime şansa de a face cancer de prostată.
Din punct de vedere psihologic, există o teorie potrivit căreia societăţile în care activitatea sexuală este reprimată, gradul de violenţă este mult mai mare, astfel făcându-se legătura între abstinenţa sexuală şi nivelul de agresivitate al unui om.