În Roma Antică, mariajul avea loc pentru a extinde statusul, pentru a mări averile sau pentru a cultiva noi alianţe politice. Căsătoria nu avea rol principal sexual, ci soţiile erau cruţate de degradare prin relaţiile sexuale. De fapt, soţiile aveau mai degrabă rol social – erau gazde ale petrecerilor, mame şi gospodine. Spre deosebire de femeile din Grecia Antică, cele din Roma aveau asigurare financiară şi nu erau tratate josnic.
Rareori femeile făceau sex cu soţii lor – cu simplul scop de a se reproduce – însă le era interzis să aibă amanţi pentru a se satisface. Dacă totuşi alegeau adulterul, ele erau discrete, iar dacă erau prinse, soţii aveau dreptul să le omoare. În ciuda acestei pedepse crunte, ele tot făceau sex în afara căsniciei, cu amanţi sau gigolo.
Comerţul sexual
Prostituţia era în floare în acea perioadă, fiind o activitate foarte răspândită în cadrul imperiului. Atât bărbaţii, cât şi femeile, „cumpărau” sex. Cele mai multe persoane care ofereau astfel de servicii erau de fapt sclavi, aduşi în oraş din zonele cucerite de romani. Pe de altă parte, existau şi prostituate libere – femei care alegeau această meserie pentru că era foarte bănoasă.
Borderlurile ofereau prostituate la preţuri foarte mici, însă aduceau bogaţilor care le deţineau sume uriaşe de bani, datorită numărului foarte mare de clienţi. Cu toate că cei care le deţineau erau nobilii, aceştia preferau să nu se ştie că erau localurile lor, pentru a evita scandalurile publice.
Petreceri de swingeri şi orgii
În casele cele mai mari din Roma Antică aveau loc petrecerile cele mai obscene. Orgiile erau la ordinea zilei, în special în faimoasele băi romane, unde era totul de vânzare: mâncare, băuturi şi sex. Aici aveau loc şi petreceri în care se făcea schimb adesea de partenere – însă nu e vorba de soţii, ci de prostituate. Foto:Thinkstock