Se spune că înaintarea în vârstă ar fi de vină. Dar ce te faci când pofta de amor dispare la tinerețe? Înainte de toate, trebuie să-ți faci curaj să fii sinceră cu medicul. Ai putea fi bolnavă!
Unde sunt clipele fierbinți de altădată? Simți că, atunci când vine vorba de sex, mai nimic nu-ți poate aprinde flacăra pasiunii? Atunci, e de rău. Din când în când, e normal să mai apară și perioade lipsite de chef, dar când acestea se prelungesc, sunt un puternic semnal de alarmă. Pe lângă schimbările fizice firești, tratamentele cu anumite medicamente și unele probleme de ordin psihologic, există afecțiuni destul de grave care duc la scăderea libidoului.
De ce nu mai ai chef
Acum, aș vrea să facem distincția între lipsa satisfacției și dorința de a face amor. Așa-nu-mitele disfuncții sexuale erau, până mai ieri, caracteristice bărbaților. Iată că, în prezent, și reprezentantele sexului frumos au de suferit. Fie că vorbim despre lipsa apetitului, fie de nivelul excitației, de orgasm, de
dureri în timpul actului sexual. Și, ca să te consolezi, află că aproape jumătate dintre femei se confruntă cu așa ceva, indi-ferent de vârstă. Numai că noi facem referire acum la ceea ce înseamnă scăderea sau chiar absența libidoului. Ca și la bărbați, de cele mai multe ori, cauzele sunt mai mult psihologice: complexe de inferioritate, încredere în sine scăzută, relații conjugale tensionate, probleme cotidiene, stres. Când apare scăderea sau absența dorinței, indiferent de partener și de situație, sigur este o problemă de sănătate, fie depresie, fie boli cronice. Iată inamicii dorinței sexuale.
1 Obezitatea
Nu aspectul fizic e de vină, ci bolile asociate surplusului de kilograme. Persoanele „cu greutate” se confruntă mai des cu disfuncții sexuale decât restul.
2 Dereglările hormonale
Dezechilibrul dintre estrogen și testosteron are un rol deosebit în dispariția dorinței. Menopauza, intervențiile de extirpare a ovarelor sau uterului, lipsa menstruației, anorexia reduc producerea de hormoni sexuali, favorizând uscarea mucoasei vaginale. Și când tiroida secretă prea puțini hormoni, se încetinesc procesele metabolice și, implicit, apar disfuncții sexuale. Hiperprolactinemia este o altă afecțiune endocrină care duce la probleme de libidou, prin creșterea nivelului de hormon numit prolactină.
3 Diabetul
Lipsa entuziasmului sexual poate fi și primul semn de diabet. Femeile pot să sufere dereglări ale sensibilității regiunii genitale.
4 Prea mult sau prea puțin fier
Ceea ce se numește medical hemocromatoză, adică excesul de fier în glanda hipofiză, e o altă cauză a pierderii chefului de sex. De la prea mult fier, ovarele se atrofiază, iar secrețiile lor se reduc. Lipsa de fier scade apetitul sexual si te face să visezi doar la perna pe care vei dormi la noapte, nu şi la cel/cea cu care vei împărţi patul.
5 Hipertensiunea, artrita, bolile inimii
Medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru tratamentul bolilor coronariene determină scăderea fluxului sangvin la nivelul organelor genitale și, implicit, la scăderea excitației.
6 Boli cronice
Scleroza în plăci, distrofia musculară, insuficiența renală afectează în mod direct apetitul sexual. Există și sindromul Sjögren, boală cronică autoimună care usucă mucoasa vaginală și dă dureri în timpul actului sexual.
7 Stilul de viață
Persoanele stresate, care fac abuz de alcool, care urmează tratamente împotriva alergiilor și cele cu insomnii se pot aștepta și la disfuncții sexuale.
SOMNUL BUN AJUTĂ!
„Printre complicațiile frecvente ale SASO (sindromului de apnee în somn obstructivă) se numără și disfuncțiile sexuale, atât la femei, cât și la bărbați, caracterizate prin scăderea libidoului, a excitației în timpul actului sexual și chiar lipsa orgasmului, prin tulburări de erecție și impotență. Episoadele de întrerupere a respirației pe timpul nopții, cam câte 5 pe oră, cu o durată mai mare de 10 secunde, duc la probleme grave de sănătate, precum hipertensiunea, diabetul, tulburările de ritm cardiac, reflux esofagian, dar și la alterarea memoriei, probleme de concentrare, treziri și urinări frecvente pe timpul nopții, sforăit, senzație de sufocare. Important de reținut este că SASO se poate trata.”