Soarele e la apogeu şi libidoul la fel. Vara – spun sexologii – eliberează toate resursele noastre de senzualitate. Cum se explică fenomenul? Şi cum să aplici teoria în practica vieţii voastre de cuplu?
3 CĂI SPRE CULMILE LIBIDOULUI
► Gândeşte pozitiv: starea de spirit zâmbitoare ademeneşte dorinţa, aşa cum proasta dispoziţie
atrage… abstinenţa.
► Ieşi la lumină: organismul uman produce, vara, cele mai mari cantităţi de dopamină şi serotonină – doi neurotransmiţători ce reglează starea de spirit. Deci, cu cât eşti mai mult expusă la lumina solară, cu atât mai bine „stai cu mo-ralul”, iar în trupul tău se „nasc” continuu molecule ce te incită să cauţi plăcerea.
► Ascultă-ţi trupul: din iunie, activitatea sexuală a început să tot crească; în august va atinge apogeul. Mai ai destul timp – urmează „trendul”! Mai este lună de vârf la numărul de naşteri. Dovadă că în august se concep cei mai mulţi copii: majoritatea femeilor ca tine şi ca mine mărturisesc – vara, apetitul lor sexual e pe culmi.
Soarele ne „manipulează”
Oamenii de ştiinţă ne oferă pe tavă explicaţia ştiinţifică a unui… sentiment (dragostea): razele solare intense, receptate de retină, stimulează neurohormonii; aceştia, la rândul lor, stimulează producţia de androgeni (hormoni sexuali masculini), respectiv estrogeni (hormoni sexuali feminini). Deci, vara, hormonii fac tumbe. Şi suntem la cheremul lor.
Avem timp, avem energie – avem chef
Libidoul are nevoie de mai multe ingrediente, dar primele două sunt timpul liber şi energia. Weekendurile în aer liber şi vacanţa încarcă până la 100% aceste „baterii”: mese la iarbă verde, stropite cu un vin bun, plimbări prelungite ori sport, distracţie, atmosferă festivă. Cum s-ar putea încheia mai bine o zi perfectă, decât printr-o partidă perfectă de amor?
Spargem rutina
Nu mai mergem la serviciu, nu mai avem „pe cap” copiii (plasaţi, temporar, la bunici, în tabere etc.) – putem da frâu liber dorinţei la orice oră din zi sau din noapte şi, teoretic măcar, în cele mai neobişnuite locuri (practic, însă, decenţa impune limite clare!). O dată eliberat de rutină, corpul nostru găseşte calea plăcerii fără să mai stea să ne ceară aviz.
Creierul mai tace, emoţiile au cuvântul
Emisfera stângă – cea care calculează totul la rece – este mai puţin solicitată acum. Nu-i nevoie de multă raţiune şi de logică ascuţită, ca să facem alegerea optimă între îngheţată şi pepene verde sau între „prăjeală” pe plajă şi siesta la umbră, la piscină. Acum emisfera dreaptă este cea care preia comanda. În ea îşi au sediul intuiţia, imaginaţia şi emoţiile. Un trio ce reprezintă „baza temeliei fundamentului” în marele dans erotic, ce ne ”obligă” (bieţii de noi!) să perpetuăm specia.