Sex: Ce ascunde scăderea libidoului?

.

Să nu-ți dorești e una. Dar să nu mai ai chef după ce, o bună bucată de vreme, ți-a făcut chiar plăcere, e grav. Lipsa apetitului sexual poate fi un semnal de alarmă.
Suntem obișnuiți să ne ascundem după deget când vine vorba de sex. Și oricât de mult am suferi din cauza asta, preferăm să ținem viața sexuală sub cheie, decât să cerem sfatul unui specialist. Or, modificările libidoului sunt simptome ale unor afecțiuni ce nu trebuie trecute cu vederea. Și necesită sfatul medicului, un set complet de analize și multă sinceritate din partea ta.

►De ce nu mai ai chef?

Despre dorința sexuală se știe că e o emoție pozitivă, care se naște în creier, stimulată de semnalele primite de la partener. Iar echilibrul organismului joacă un rol crucial. Orice boală poate cauza lipsă de apetit, fie alimentar, social sau sexual. Și dereglările hormorale acționează la fel. Cu toții trecem și prin perioade stresante, în care ne manifestăm dezinteresul față de sex. Iar dacă în viața de cuplu sunt tensiuni sau s-a instalat rutina, sentimentul e firesc. Și mai intervin în diminuarea dorinței complexe de inferioritate legate de aspectul fizic, de rănile lăsate de un partener care a înșelat, rușinea.

►Cere sfat de specialitate

Când libidoul scade simțitor sau lipsește, atunci este vorba sigur de o boală și trebuie să mergi la medic. Menopauza, sarcina, durerea în timpului actului sexual, obezitatea, ano-rexia, anumite tratamente, abuzul de alcool, stresul, depresia, anxietatea și chiar sărăcia sunt doar câteva dintre posibilele cauze. Apoi, afecțiunile tiroidiene și unele anticoncepţionale pot scădea libidoul, fiind, uneori, responsabile şi de problemele de erecţie la bărbați. O altă cauză a lipsei chefului pentru sex este hemocromatoza, o boală dată de excesul de fier la nivelul glandei hipofize, care reglează hormonii din corp. De la prea mult fier, testiculele şi ovarele se atrofiază, iar secreţiile lor sunt reduse considerabil. Anemia sau apneea în somn dau stări de oboseală care se reflectă în viaţa sexuală. În cazul bărbaţilor, apneea poate provoca probleme de erecţie, iar la femei, scăderea libidoului, a senzaţiilor din timpul actului sexual, a lubrifierii vaginale şi chiar lipsa orgasmului. Lipsa libidoului poate fi și unul dintre primele semne ale diabetului. La fel de neprietenoase cu activitatea sexuală sunt și hipertensiunea, bolile de rinichi sau de ficat. În urma unui consult detaliat, medicul îți poate recomanda tratamentul potrivit, fie el medicamentos, psihologic sau legat de schimbarea stilului de viață.

    
Vedete din Romania Vedete internationale