Scurt ghid de dating online. Ce trebuie să știi dacă îți cauți un partener.

.
Conform unui studiu realizat de technologyreview.com, 1 din 3 relații începe acum online. Ultimele cercetări asupra aplicațiilor mobile de online dating au relevat același lucru: majoritatea utilizatorii caută o relație stabilă și sentimentele  de îndrăgostire și iubire. Alex-Octavian Caciuloiu (Psihoterapeut experențialist autonom cu practică privată, psihomedeor.ro) îți spune ce trebuie să știi dacă folosești această metodă de căutare a unui partener. 

A fi iubit, a aparține, a te simți în siguranță și a fi îngrijit sunt nevoi de bază umane, prezente transcultural în toate relațiile umane apropiate. Explicabil astfel cum marea parte a comportamentelor noastre sunt îndreptate către găsirea unui partener cu care și prin care să ne îndeplinim aceste nevoi. într-o epocă în care timpul personal se îngustează în fața termenelor limită, în fața responsabilităților la muncă, în fața invaziei rețetelor de socializare și informare online, este de așteptat ca ceea ce rămâne din acest timpul liber să tindă să fie folosit după regula eficienței. În acelasi timp cu maturizarea, persoana depășește perioada vieții în care este înregimentată în sistemele de educație în masă și poate resimți o îngustare a numărului de potențiali parteneri la care are acces direct în situații sociale.  Fără a fi nevoie să ieșim din confortul casei, fără efortul schimbării cercurilor sociale, în online putem avea acess facil și rapid la potențiali parteneri de relație, în număr incredibil de mare.

Un simplu gest al degetelor

Ultimele statistici aproximează că pană în 2040, șapte din zece cupluri se vor forma în urma întâlnirilor și comunicării online. Acum două secole mergeam la bal dansant, acum 50 de ani mergeam la discotecă pentru a întâlni posibili parteneri.  Mai nou, de câțiva ani nu mai trebuie să ajungem intr-o anumită locație, nu mai trebuie să învățam stiluri de dans noi: găsim acești parteneri online. Aplicațiile mobile permit acum împlinirea nevoilor evolutive  și sociale de bază printr-un simplu gest al degetelor. Deși poate într-un mod ușor infantil și sexualizat, aplicațiile de « online dating », permit accesul la posibili parteneri în baza câtorva criterii prestabilite. în mare măsură superficiale, evaluările pe care le facem într-o secundă asupra unei posibile potriviri cu un partener ne ascut simțul competiției intragen și trezește curiozitatea despre ceilalți : care sunt interesele și personalitatea lor, și mai ales ce cred aceștia despre noi ? Cu toate acest puncte forte, o amenințare care a fost evidențiată de către Asociația de Psihologie științifică din Statele Unite ale Aericii este aceea că atunci când avem de-a face cu o decizie cu foarte multe opțiuni tindem să fim hipercritici. Raportat la întâlnirile online, ajungem de multe ori să refuzăm potențiali parteneri ce au mici imperfecțiuni pe care într-o întâlnire față în față cel mai probabil le-am tolera și am acorda o șansă persoanei și posibilei relații.

Așteptări și iluzii

Ca o reacție de adaptare naturală la hipercriticismul implicat în decizia de alegere a partenerului online, marea majoritate a celor ce  folosesc aplicațiile de « dating online”, tind să își creeze fie profile false, fie de natură să creeze așteptări nerealiste și iluzii celor ce le vizualizează. Studiile arată că 81% dintre utilizatori mint în legătură cu înălțimea, greutatea sau vârsta în cadrul profilelor lor (femeile mințind mai mult în legătură cu o greutate mai mică decât cea reală iar bărbații în legătură cu o înălțime mai mare decât cea reală). Whitty și Carr au găsit în studiul lor că marea majoritate a respondenților ar fi supărată pe oricine ascunde sau minte în legătură cu profilul lor online, însă aceeași respondenți recunosc că au mințit ei înșiși în profilul personal în speranța atragerii mai multor parteneri potriviți dorințelor lor. Femeile au tins să folosească imagini folografice lipsite de actualitate (mai vechi de un an) sau să se își prezinte în mod eronat aspectul mai mult decât au făcut același lucru bărbații: 46,7% dintre femei comparativ cu 6,7% dintre bărbați. Explicabil, întrucât din punct de vedere evolutiv al selecției parteneriale, bărbații tind să pună mai mult accent pe evaluarea aspectului fizic al femeilor decât o fac femeile. Femeile tind astfel să fie mult mai motivate să își prezinte în mod eronat sau iluzoriu aspectul. Acest comportament, în mod interesant nu a fost privit de respondenți ca fiind înșelător, ci ca fiind doar o exagerare, însemnând că există o anumită acceptare socială  a acestuia.

Sfaturi pentru cei ce folosesc aplicațiile de întâlniri online

 1. Hotărăște-te clar ce îți dorești și ce nu îți dorești de la cealaltă persoană. Fi directă și clară în afirmarea dorințelor tale față de cei cu care te întâlnești online. Fie că îți vrei o relație, fie doar comunicare, este de ajutor să fi sinceră cu tine și cu ceilalți.

 2. Fi tu însăți! Chiar dacă tentația de a hiper-cosmetiza profilul online este mare, cine ești tu cu adevărat îi va face pe partenerii potriviți pentru ține să te placă și dincolo de interacțiunile online.

3. Treci repede de la comunicarea și întâlnirile online la cele față în față, în acest fel reduci riscul de a te atașa de o persoană iniante de a vedea cum este ea de fapt și de a fi dezamăgită de realitate.

 4. Dă o șansă și tipului de persoană care nu te atrage în mod deosebit. Dacă în prima întâlnire nu a avut loc o chimie între voi doi,  dă-i acesteia timp să apară.

 5. Nu te învinovăți și nu pierde timpul încercând să „rezolvi” ceva ce nu poate fi rezolvat, fie că e vorba de comportamentele, atitudinea sau gândirea celuilalt. Este mai bine să îți folosești energia și resursele în altă parte.

 

Foto Pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton