Scrisorile sunt sau cine ştie, putem spune că au fost, cel mai original mod să comunici. Oare cum sunt văzute azi scrisorile de dragoste?
Au început cu ,,dragă domniţă” şi ,,preţioasa mea”, au continuat cu ,,iubita mea” şi se pare că s-au cam stins cu ,,draga mea”. Oare pot scrisorile de dragoste să renască ca pasărea Phoenix din propria cenuşă sau sunt un capitol încheiat în istoria romantismului?
Scrisoarea de dragoste în societatea modernă
Ne-ar ajunge o cutie ca să adunăm toate scrisorile de dragoste trimise în România în ultima lună şi un depozit nu prea mare ca să le adunăm pe cele din toată lumea.Concluzia? Foarte puţine persoane îşi mai trimit scrisori de dragoste prin poştă. Serviciul a fost înlocuit, cu succes pentru tehnologie şi părere de rău pentru romantism, de sms-uri, email-uri şi tot felul de mesaje virtuale, aşa zise simboluri ale comunicării moderne.
Efecte? Mai puţină emoţie, mai puţine hârtii parfumate, fără urme şi parfum de pix, fără plăcerea de a citi în tihnă un semn de afecţiune de la cel drag. În faţa monitorului, citeşti repede email-ul, dai reply, scrii răspunsul şi gata. Se pierde anunţul de la poştă că ai primit o scrisoare, deschiderea cu emoţie a plicului special şi recitirea de zeci de ori a hârtiei cu înţeles.
Mai trimitem astăzi scrisori de dragoste? Sau tehnologia şi-a pus amprenta şi asupra lor? Sunt ele un obicei retro şi senzual sau ceva prea siropos pentru secolul 21?
Deşi au apus vremurile când dragostea se trăia mai mult pe coli de hârtie şi un cuvânt de respingere era o tragedie, o scrisoare de dragoste scrisă din suflet te poate emoţiona chiar şi acum.
Gândeşte-te cum ar fi să îţi trimiţi scrisori cu iubitul tău. Să scrii cu stiloul, să mergi la poştă ca să pui plicul, să aştepţi ca pe ghimpi reacţia şi răspunsul lui… Ca să nu mai zic că poţi să parfumezi hârtia cu parfumul tău şi îi poţi ataşa o poză. Serios, acum că mă gândesc mai bine, mi se pare cel mai romantic şi inedit gest de dragoste. Cu un aer retro şi sexy. E ca şi cum te-ai întoarce puţin în vremurile de demult sau chiar în adolescenţa ta, când îţi permiteai mai multe gesturi de genul ăsta.
Ideal ar fi să te ghidezi după ideea ca romantismul şi dragostea n-au modă, nu ţin de tendinţe, deşi tehnologia cam asta ar vrea. Deci, tot ce ţine de dragoste nu are cum să fie demodat. Nu ţi-ar plăcea să declari război tehnologiei avansate? Sau comoditatea primează pentru tine? Cred că un amestec între cele două ar fi numai bun.
Scrisorile de dragoste în China şi America
Chinezii se pare că au găsit o modalitate cât se poate de originală să scadă rata divorţurilor şi să susţină serviciile poştale. Fiecare cuplu proaspăt căsătorit îşi scrie o scrisoare de dragoste care va ajunge la destinatar la 7 ani după căsătorie, când se presupune în credinţele chineze populare că intervine rutina în cuplu.
Ceva mai departe pe Glob, în America, Poşta va fi salvată prin scrisori de dragoste, subliniindu-se puterea scrisorii ca şi legătură între două persoane, mai ales în ocazii speciale şi de sărbători. Se merge pe ideea că este special să citeşti scrisori şi banal să citeşti email-uri.
Mă gândesc… cum ar fi să încercăm ceva asemănător şi în România?
Tu ce efect crezi că ar avea o scrisoare de dragoste acum? Este elegantă, retro şi sexy sau prea siropoasă pentru vremurile noastre?