Cum eviţi conflictele în cuplu

.

O dispută, oricât de intensă, poate contribui la rezolvarea disensiunilor şi, implicit, la continuarea vieţii în doi. Important este să ştii să transformi o ceartă cu partenerul într-o conversaţie cu efecte pozitive pentru amândoi
La prima vedere, evitarea conflictului pare o cale mai bună decât certurile deschise. În fapt, camuflarea insatisfacţiei are urmări neplăcute asupra relaţiei de cuplu, din două motive. Primul: starea de nemulţumire din cuplu se perpetuează. Al doilea: partenerului, nefiind informat, îi va fi imposibil să ţină cont de ceea ce te deranjează. „Aş vrea să fie romantic: să-mi aducă flori, să-mi facă daruri. Ar însemna că mă iubeşte şi că sunt importantă pentru el.”

Partenerul nu poate ghici ce aştepţi de la el. Trebuie să-i spui ce simţi şi ce nevoi ai. Dar, atenţie la modul în care o faci!

Cum? Vorbindu-i despre propriile tale sentimente şi nu judecându-l. Aducând în discuţie propriile tale nevoi şi nu gesturile pe care le aştepţi din partea lui.
Făcându-l să înţeleagă importanţa a ceea ce spui despre tine, fără să-l răneşti. În acest mod, o ceartă, oricât de intensă, poate contribui la rezolvarea disensiunilor şi, implicit, la continuarea traiului în doi.

Pentru ca împăcarea să fie dulce

De foarte multe ori, cearta începe din nimic. Un mic detaliu al vieţii cotidiene, care nu-ţi este pe plac, poate declanşa un război între voi. Iată ce trebuie să faci pentru ca acest lucru să nu se întâmple şi împăcarea să fie dulce, iar cuplul vostru să meargă mai departe: să ştii când şi cum să te cerţi.

1. Alege un moment bun

În nici un caz nu vă certaţi cu trei minute înainte de a pleca la serviciu sau cu puţin timp înainte să vină invitaţii la petrecerea organizată de voi! Evident, nu veţi avea timpul necesar să ajungeţi la miezul problemei şi, mai mult, riscaţi să aveţi o zi proastă la serviciu sau să rataţi petrecerea pentru care aţi muncit… Pe scurt, sesizează momentul oportun ca să-ţi verşi sacul cu nemulţumiri. Cuvântul-cheie este disponibilitatea protagoniştilor.

2. Nu fugi!

Eşti genul care fuge de conflicte? Ai tendinţa să-ţi iei tălpăşiţa de cum simţi că bate vânt de ceartă? Ar fi bine să stai şi să rezolvi conflictul pe loc şi nu să-l amâni mereu. Tristeţe, mânie, nelinişti… Emoţiile trebuie exprimate. Dacă ţii nemulţumirile în tine, acestea vor răbufni când nu te aştepţi.

3. Ascultă şi ce are de spus partenerul

Te plângi mereu că el nu prea vorbeşte, nu spune ce gândeşte şi ce simte. Dar tu îi dai răgaz să-şi exprime punctul de vedere? Nu turui în timp ce el vorbeşte. Deschide larg urechile şi nu-l întrerupe decât dacă simţi nevoia unei clarificări. Ascultându-l cu atenţie, s-ar putea să descoperi că, în esenţă, gândiţi la fel. Mai mult, dacă el se simte ascultat şi înţeles, veţi putea căuta împreună o soluţie.

4. Exprimă-te

Te simţi rănită? Spune-i! Vrei să se schimbe? Spune-i! Profită de această discuţie şi spune-i ce ai pe suflet, căci acum e momentul sau niciodată. Însă nu căuta cu orice preţ să ai dreptate şi să-ţi impui punctul de vedere -nu va duce nicăieri. Spune tot ce nu-ţi place, dar nu uita şi de părţile lui pozitive. Învaţă să-ţi recunoşti partea ta de responsabilitate şi partenerul va face la fel.

5. Evită acuzaţiile

„Tu nu eşti capabil de…”, „Tu trebuie să te schimbi”, „Tu vezi totul în negru”-iată acuzaţii şi judecăţi definitive care nu te ajută să-ţi aduci partenerul pe drumul cel bun. Ba dimpotrivă, îl obligi să se pună în poziţie de apărare şi să lanseze acuzaţii la adresa ta. şansele de a ajunge la o rezolvare constructivă scad foarte mult. Pentru a ieşi din acest joc al acuzaţiilor, evită să foloseşti prea mult pronumele „tu”. În schimb, vorbeşte despre tine, explică-i ce efecte are comportamentul lui asupra ta. De exemplu, înlocuieşte „tu mă crezi naivă” cu „mă doare că mă crezi naivă”.

6. Pune totul pe tapet

Fiecare ceartă izbucneşte dintr-un motiv, mai mare sau mai mic. Profită de acest moment şi mergi până la capăt cu acel subiect. Spune-ţi punctul de vedere, chiar dacă este diametral opus de al partenerului. Dar nu răscoli vechi ranchiune, ci vorbeşte despre problema zilei şi încercaţi s-o rezolvaţi odată pentru totdeauna. Dacă nu sesizezi ocazia, există riscul ca aceeaşi scenă să se repete rapid.

7. Nu-l umili!

Scopul certurilor nu este acela de a-ţi pune partenerul într-o lumină proastă. Este contraindicat să subliniezi defectele existente sau să inventezi altele. Nu uita că nimeni nu este perfect…

8. Foloseşte-te de simţul umorului

Este o armă cu care poţi dezamorsa o ceartă izbucnită într-un moment nepotrivit.

9. Atenţie la cuvintele care rănesc!

Nu te du prea departe cu cearta şi mai ales nu folosi cuvinte dure la adresa lui. Insultele nu sunt fructuoase. Îl insulţi şi te simţi răzbunată pe moment. Însă, pe termen lung, ele lasă sechele greu de imaginat. În realitate, cel care alege insultele nu vrea să-şi deschidă sufletul. Or, adevărata intimitate a cuplului nu e posibilă decât dacă e bazată pe transparenţă. Nu uita că poţi răni atât de adânc încât rişti să ajungi la ruptură.

10. Lasă o portiţă deschisă pentru împăcare

Nu sta supărată multă vreme. Cele mai bune certuri nu sunt cele care durează zile, deoarece există riscul să vă obişnuiţi cu situaţia.

Câteva mituri despre certurile în cuplu

– „Dacă suntem făcuţi unul pentru altul, nu ne vom certa niciodată.”
Gândeşte-te că în fiecare zi ai de luat o mulţime de hotărâri… Cu ce te îmbraci, cum să procedezi cu copiii, când şi cum să faci dragoste etc. Este realist să crezi că două persoane se vor înţelege întotdeauna asupra tuturor acestor puncte şi multor altora?
– „Dacă mă înfurii, partenerul îmi va vedea latura urâtă şi mă va părăsi”.
Este un risc, într-adevăr. Tocmai de aceea, oamenii vor să înveţe să-şi exprime mânia în mod adecvat.

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale