Conflictele sunt inevitabile într-o relaţie. Însă nu cearta în sine este problema, ci felul în care aceasta este soluţionată. Lipsa de comunicare între parteneri este, de cele mai multe ori, sămânţa de scandal.
Ca să nu mai „rodească”, învaţă-ţi jumătatea să vorbească şi să asculte… pe limba ta
Data viitoare când între tine şi partenerul tău se naşte un conflict, adu-ţi aminte de următoarele sfaturi în ceea ce priveşte comunicarea în cuplu, aplică-le, iar rezultatul va fi unul surprinzător.
1 Uită de “bătăliile” trecute
Este simplu, într-o discuţie contradictorie cu partenerul tău, să aduci vorba de certurile anterioare. Dar asta nu face decât să vă distragă atenţia de la problema actuală, creând confuzie. Este important ca discuţia voastră să se concentreze pe prezent şi, la final, să găsiţi soluţii. Aşa că nu vă împotmoliţi în reproşuri (“Cine a început răfuiala?”), ci căutaţi modalităţi pentru a o încheia pe cale amiabilă.
2 Ştii să vorbeşti. Învaţă şi să asculţi!
De multe ori crezi că eşti atentă la ceea ce ţi se spune dar, de fapt, nu faci decât să cauţi replica la ceea ce consideri a fi o acuză din partea lui. Abia aştepţi să îl contrazici sau să îl întrerupi. Ai face mai bine să asculţi ce are de spus, înainte de a trage concluzii. Comunicarea este o stradă cu două sensuri. E inutil să-l întrerupi doar ca să te scuzi. Faptul că îţi urmăreşti partenerul cu atenţie o să îl determine şi pe el să te lase să îţi spui punctul de vedere.
Într-o discuţie, fiecare vrea să fie ascultat şi să se facă auzit. Fiecare vorbeşte despre părerea lui şi despre ceea ce simte, încercând să facă interlocutorul să înţeleagă. Partenerul va simţi că nu te interesează problemele lui, ceea ce va duce la alte frustrări. Pune întrebări ajutătoare, dacă nu înţelegi exact ce vrea să spună. Astfel încât să puteţi ajunge la negocieri.
4 “Iartă-mă… e greşeala mea”
Asumă-ţi atât calităţile, cât şi defectele. Iar când greşeşti, cel mai potrivit lucru este să recunoşti şi să te comporţi în consecinţă. Asumâdu-ţi o parte din vină, nu mai există doi adversari, aşa că cearta nu poate continua. Iar tu dai dovadă de maturitate. De asemenea, îl determini pe cel de lângă tine să îţi urmeze exemplul.
Nimic din ceea ce unul dintre voi spune nu trebuie să fie definitiv şi irevocabil. Toate deciziile trebuie discutate în cuplu, înainte de a fi puse în practică. Foloseşte un punct de vedere subiectiv: “EU cred că este mai bine să…” sau “EU mă simt neîndreptăţită pentru că…”. Astfel nu vei părea ofensivă, iar partenerul tău nu se va simţi acuzat, ci va putea, cu uşurinţă, să se pună în locul tău.
6 Compromisul – calea de mijloc într-o relaţie
În unele cazuri este mai bine să faci concesii pentru ca rezultatul să fie cel scontat. Dacă şi tu, şi partenerul tău vă încăpăţânaţi, s-ar putea ca dintr-o simplă ceartă să se ajungă la despărţire. Important nu este ca tu să simţi că ai câştigat, ci să găseşti soluţii care să vă mulţumească pe amândoi. Nu vrei să obţii ceva anume manipulându-l, ci să îl faci fericit şi, în acelaşi timp, să rămâi împăcată cu tine însăţi.
7 Ia o pauză!
O fire temperamentală poate conduce o simplă discuţie spre… ceartă. Dacă simţi că eşti mult prea nervoasă ca să ajungi la o soluţie constructivă, este mai bine să spui stop şi să continuaţi când sunteţi amâdoi mai liniştiţi. Dar dacă iei o pauză, nu înseamnă că disputa a luat sfârşit. Este bine să abordezi totul cu maturitate şi înţelegere, să soluţionezi, nu să renunţi. Dacă doreşti, vei reuşi!
NU UITA
că scopul comunicării este găsirea unor soluţii care să vă bucure pe amândoi, nu ca tu să câştigi. că sunteţi încă legaţi de sentimente puternice. Deşi nu ajută de fiecare dată, încercaţi să vă ţineţi de mână, sau să vă atingeţi într-un fel sau altul. Până la o ceartă într-adevăr gravă, iubirea şi respectul sunt cuvintele de ordine. că trebuie să iei în considerare părerile partenerului, chiar dacă nu eşti mereu de acord cu el.