Luăm de bune unele informaţii legate de orgasm, fără să cerem vreo explicaţie. Cu siguranţă, ai vrea să ştii de ce prietena ta are orgasm multiplu, iar tu nu. De ce atingi orgasmul…
… în cinci minute când te masturbezi, dar când o faci de faţă cu iubitul nu există finalitate. De ce îţi vin în minte cuvintele „Te iubesc”, după ce ai orgasm.
Toate aceste întrebări au un răspuns care îţi va produce o revelaţie, ce te va şi ajuta să înţelegi mai bine abilitatea ta de a avea orgasm.
De ce unele femei au orgasm, iar altele nu?
Ştii deja din discuţia cu pritenele că abilitatea de a avea orgasm diferă de la femeie la femeie. În timp ce tu preferi vibratorul, poate că prietena ta preferă sexul oral. În timp ce tu îl atingi în jumătate de oră, ei nu îi ia mai mult de 15 minute. Diferenţele sunt infinite! De ce?
„Oamenii de ştiinţă nu înţeleg încă aceste diferenţe în profunzime. Există totuşi câteva explicaţii. Anatomia femeii poate favoriza apariţia orgasmului. De exemplu, dacă are zona erectilă a clitorisului mai aproape de intrarea în vagin, îi va fi mai uşor să atingă orgasmul în timpul sexului penetrativ”, explică sexologul Debby Herbenick.
Desigur, diferenţele sunt cauzate şi de factori psihologici. Femeile care ating mai uşor orgasmul au o mai bună capacitate de concentrare pe senzaţiile oferite de stimulare şi de relaxare în timpul sexului.
Studiile mai arată că relaţia de cuplu influenţează şi ea abilitatea de a avea orgasm. De aceea cu un bărbat te simţi mai bine în pat decât cu altul. Comunicarea deschisă despre sex şi înţelegerea dintre parteneri măresc şansele de a avea orgasm.
De ce nu poţi să ai orgasm când te masturbezi de faţă cu el?
Când eşti singură nu ai nevoie decât de cinci minute pentru a te bucura de orgasm. Cu iubitul, în schimb, nu se întâmplă nimic, nici măcar dacă încerci să te masturbezi de faţă cu el. De ce?
Sexologul Herbenick îţi oferă o explicaţie simplă chiar. Atunci când eşti singură şi te masturbezi apelezi la anumite stimulente erotice, cum ar fi un film pentru adulţi, imaginarea unei fantezii sexuale sau un tip de vibrator. Dacă eşti doar cu iubitul tău şi nu respecţi acelaşi ritual, evident că orgasmul va întârzia să apară. În plus, ritualul ţi se poate părea penibil de reprodus în faţa altei persoane, fie ea şi iubitul tău.
Masturbarea este un act intim pe care îl asociem involuntar cu singurătatea şi automat, simţi un confort specific clipelor când eşti doar tu cu tine. Încercând să te masturbezi de faţă cu iubitul tău poate fi chiar o contradicţie la nivel psihologic, motiv pentru care nu mai reuşeşti să te aduci la orgasm.
Alteori, pur şi simplu ţi-este jenă de cum arăţi, cum te mişti şi ce sunete scoţi în timp ce te masturbezi.
Poţi avea orgasm doar gândindu-te la o fantezie sexuală?
Da! Răspunsul prompt al sexologului Herbenick vine de pe urma cercetărilor şi experienţelor mărturisite de femei care au avut orgasm cu puterea gândului, fără nicio atingere.
Ai remarcat deja că simpla stimulare fizică nu este suficientă. Chiar şi cea mai iscusită atingere nu te aduce la orgasm, dacă nu eşti stimulată şi mental. Pentru unele femei concentrarea asupra stimulilor ce te excită mental este atât de puternică, încât devine suficientă.
Şi aici există diferenţe între femei. Unora le este mai uşor să atingă orgasmul cu cât se concentrează mai tare asupra unor fantezii sexuale, în timp ce altele mizează pe respiraţie adâncă şi relaxarea în găsirea plăcerii extreme.
De ce simţi că îl iubeşti după un orgasm?
În timpul orgasmului eliberezi doi hormoni: oxitocină şi prolactină. Nu s-a găsit corelarea exactă dintre cei doi hormoni şi trăirile noastre emoţionale, precum senzaţia de iubire, explică sexologul. Cu toate acestea, s-a concluzionat că oxitocina creşte senzaţia de ataşament faţă de cineva, iar prolactina pe cea de împlinire personală. Aşadar, cele două efecte te pot face să simţi că îl iubeşti pe cel care ţi-a provocat orgasmul.
Nu doar hormonii ne influenţează. Unele persoane trăiesc sexul în plan psihologic mai intens: râd sau plâng şi sunt sub influenţa unor emoţii puternice, care, trăite alături de o persoană, îţi pot da senzaţia că ai început să o iubeşti.
Abilitatea de a avea orgasm multiplu este înnăscută sau dobândită?
Herbenick admite că unele femei se nasc cu ceva mai multe şanse de a atinge orgasmul multiplu, dar le poţi mări şi pe parcursul vieţii. Abilitatea de a te concentra pe senzaţiile fizice şi emoţionale din timpul sexului, precum şi cea de a te lăsa dusă de val te ajută să creşti aceste şanse.
S-a demonstrat inclusiv că femeile care se simt confortabil cu zona lor intimă ating mai uşor orgasmul. Foto: Shutterstock